Кантарджиев каза каква опасност носят децата бежанци

Има излишък от бързи тестове за коронавирус, хубаво е една част от бежанците да бъдат тествани, каза той

Кантарджиев каза каква опасност носят децата бежанци | StandartNews.com

"Има излишък от бързи тестове за коронавирус, хубаво е една част от бежанците да бъдат тествани. В една част от тях се открива вариантът на Омикрон, който се предава по-лесно, но преминава по-леко. 3 неща трябваше да бъдат направени относно бежанците".

Това каза проф. д-р Тодор Кантарджиев в ефира на БНТ. Според него на бежанците е трябвало бързо да им бъде даден статут на временно пребиваващи, защото това дава възможност да бъдат включени в българската здравноосигурителна система, както възрастните така и децата.

"Децата бежанци, които ще постъпват в детските градини и училища, трябва да бъдат изследвани за полиомиелит, в Украйна тази ваксина не е задължителна. Трябва да бъдат изследвани за болести, свързани с имунитета, за хронични инфекциозни заболявания. В Украйна има много пропуски в имунизационния календар, не се спазват ваксинационните изисквания, има много неваксинирани деца, против морбили например", допълни проф. Кантарджиев.

По думите му от над 300 секвенирани проби вчера, 30 процента са с този вариант на Омикрон, 3 пъти по-малко като процент влизат в болница.

"Това, че мерките падат, не означава, че хората не трябва да си спомнят 3 неща. Всеки културен човек си мие ръцете минимум 12 пъти на ден, маските да се носят в градския транспорт и където се събират много хора, който кашля, киха, има хрема, главоболие и температура, да си стои вкъщи и да не върши героизъм сред много хора", каза още проф. Кантарджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай