Камери сменят митничарите

Камери сменят митничарите | StandartNews.com

Камери сменят митничарите, а обработката на товарните автомобили, които влизат в България през ГКПП Капитан Андреево, вече е напълно автоматизирана. Камери четат регистрационните табели на камионите и въвежда информацията от кантарите директно в компютърната система. Целта е избягването на човешкия фактор и по-бързата обработка на товарите. Само преди седмица опашката от камиони на ГКПП Капитан Андреево беше над 10 км, а днес беше под половин километър. Това се случи, след като директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов пристигна лично на пункта.

Причината за дългите опашки е именно въвеждането на новата автоматизирана система. Тя обаче е довела до значително покачване на приходите от такси, похвали се директорът на Агенция "Митници". В първите 10 дни след като започна автоматизираната обработка на теглото на камионите, таксите нараснаха 17 пъти. В момента приходите от такси са над 20 пъти по-високи, каза Танов. Освен това автоматизираната система намалява времето за преминаване на камион на 3 минути. Предстои подобна система да бъде въведена и на останалите гранични пунктове в България. За да се подпомогне работата на ГКПП Капитан Андреево, са командировани митически служители от други звена на агенцията в страната.

Остава обаче проблемът с транзитните товари от Турция. Техният транзитен режим приключва на изхода на Турция и при влизането им в България трябва да се оформи нов митнически режим, което забавя работата. Тъй като България е врата на ЕС, транзитните камиони трябва да бъдат проверени, преди да бъдат пломбирани. Извършва се сканиране и физическа проверка, за да се уверим, че няма контрабанда, каза Танов. С поставянето на пломба българската митница става гарант на стоката, допълни той.

Бивши служители завеждат дело срещу държавата в Страсбург

45-има вече бивши митничари ще cъдят дъpжaвaтa ни в Cтpacбypг заради това, че са били уволнени пo Пocтaнoвлeниe 129 нa Mиниcтepcки cъвeт от юни 2012 г., научи "Стандарт". Тогава беше въведено изискване, че за да бъде заета длъжност инспектор в Агенция "Митници", се изисква висше образование. Това ново изискване се оказа препъникамък за повече от 300 митничари в страна, които нямаха необходимия образователен ценз и загубиха работата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай