Калояновият гроб все още с опасност от наводняване

Първият проблемен участък за наводнение във В. Търново е дворът на църквата „Св. 40 мъченици“

Калояновият гроб все още с опасност от наводняване | StandartNews.com

Църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново, в чиито двор е гробът на българския цар Калоян, остава застрашена от наводняване, стана ясно от думите на шефа на пожарната главен комисар Николай Николов, който заедно с шефа си – вътрешния министър Младен Маринов – провери на място усилията за борба с водната стихия.

Николов посочи, че наблюдението се осъществява освен от противопожарните екипи, също така и от кметовете на общини и доброволци. „Това са хората, които най-добре знаят критичните участъци. Например за Велико Търново е ясно, че първият проблемен участък е дворът на църквата „Св. 40 мъченици“. Това е своеобразен сигнал, който ни кара да започваме да изграждаме временна дига за защита на църквата. По подобен начин стоят нещата в останалата част от страната“, допълни гл. комисар Николов.

Той съобщи, че язовирите се контролират от съответните стопаните и от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). По данни на агенцията три язовира преливат през преливниците. „Няма място за притеснение“, подчерта гл. комисар Николов.

По-рано Маринов и Николов инспектираха критичните участъци от река Янтра във Велико Търново, като с тях бяха кметът Даниел Панов и областният управител Любомира Попова.

Към този момент нивото на река Янтра е спаднало с над 200 см, съобщиха от МВР и цитираха министър Маринов, който Маринов посочи, че целта на огледа е да се установят проблемните зони, за да може да се реагира адекватно и да се предотвратят бедствени ситуации при последващи обилни валежи и покачване нивото на реката.

„С природата не можем да се борим, но можем да предотвратяване нередности, които зависят от човека. Причините за наводненията на места са поради чисто обективни причините, а някъде фактор е човешката немарливост като непочистени шахти и речни корита. Превенцията е от изключително значение, тъй като на фона на всички бедствия в световен мащаб, България е пожалена. Въпреки това ние не трябва да се отпускаме, а трябва да си свършим нашата работата. Там, където работата е свършена качествено, рискът е много по-малък“, посочи Младен Маринов.

Преди това той беше на посещение и в Пловдив и Казанлък, където също имаше проблеми след обилните валежи. По думите му най-сериозна е била ситуацията в Пловдив, където са паднали най-много количества дъжд. Там е имало наводнени болници и подлези и са били евакуирани хора. На критичните точки са били изпратени допълнителни екипи от Кърджали и София, които са подпомогнали отводнителните дейности. В тях са се включили и много доброволци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай