Калофер отбеляза рождението на Христо Ботев

С митинг поклонение и поднасяне на "Гирлянд на славата" в Калофер бе отбелязана 171-а годишнина от рождението на поета революционер Христо Ботев...

Калофер отбеляза рождението на Христо Ботев | StandartNews.com

С митинг поклонение и поднасяне на "Гирлянд на славата" в Калофер бе отбелязана 171-а годишнина от рождението на поета революционер Христо Ботев. Поклонението започна с военен ритуал и поднасяне на цветя пред паметника на великия българин и на майка му Иванка в Национален музей "Христо Ботев".

"171 години от рождението на революционера и гениален поет Христо Ботев отбелязва днес не само родният му Калофер, но и всички българи по света и цяла България. В нейно име той даде най-свидното, своя млад живот, едва на 28 години". С тези думи започна тържественото си слово вицепрезидентът на България Илияна Йотова. По думите й често трябва да препрочитаме написаното от гениалния български поет и да видим, че в думите му любовта към народа, към българщината трябва да е осъзнато четиво от всички нас и днес в България. Във всеки един ден ние трябва да четем заветите му, които повеляват: няма място полуистината, полувярата, полусвободата и слепците с очи. Нямат място лъжеидеалите и лъжегероите. Трябва ни истината и смелостта да застанем пред проблемите, да ги решаваме в полза на народа, който ни е избрал. Това е веруюто, което ни крепи толкова много години и което трябва да предадем на децата. Ботев казваше, че малките хора правят големите дела, ние трябва да живеем със самочувствието, че в нашите жили тече тази кръв и ние стъпваме по тази земя върху, която той падна на колене, остави костите си и записа завинаги името си в историята, посочи Илияна Йотова. Тя добави още, че е сигурна, че паметта на Ботев днес се чества и в бесарабското селце Задунаевка, където той е учителствал някога, и че днес пред неговият бюст там има не по-малко цветя и венци, защото там са българи, които пазят родовата си памет два века, почитат героите и тяхната памет.

Преди 171 на Рождество в Калофер се роди един велик човек -  Христо Ботев. Изгря като звезда на небосклона и бързо изгоря. Но не изгоря напразно, каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов. И продължи, защото в неговия бурен живот той успя да напише стихове, които никой след него на успя. Той успя да превърне поробените българи в юнаци, готови да жертват живота си за свободата на  България. Той беше войвода и загина като такъв. Ботев не само написа платформата на национално освободителното движение, но и я доказа със своята саможертва, посочи Кабаиванов. Според него Ботев е личността, която направи възможно духовното обединение на всички българи в Мизия, Тракия и Македония, в родината и извън нея. Направи възможно ние и днес в това бурно и сложно време да го търсим, да четем поезията и прозата му, за да се зареждаме с тази енергия, която ние е необходима за да оцелеем като народ, да се чувстваме горди, че сме българи.

На мемориалния комплекс "Христо Ботев" в Калофер бе положен  "Гирлянд на славата". В  митинг-поклонението участваха още вицепремиерът Мариана Николова, народни представители, зам. областният управител на област Пловдив, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада, представители на местната и държавна власт, общественици и много граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай