Калин Стоянов с изказване във връзка с фонда за бедствия и аварии

Обсъди и миграцията

Калин Стоянов с изказване във връзка с фонда за бедствия и аварии | StandartNews.com

"Във фонда на Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане има около 67 млн. лева, благодарение на отпуснатите допълнително 50 млн. лв. по бюджета за 2023 г.", съобщи вътрешният министър Калин Стоянов. Той взе участие в отбелязването на професионалния празник на българските пожарникари.

Министърът заяви, че приоритет ще бъдат мостовите съоръжения, пътищата и компрометираната стена на един от язовирите в района. Със средствата във фонда ще бъде помогнато и на други общини в страната, пострадали от бедствия през годината, като Берковица, Монтана и Враца.

Във връзка с миграционната обстановка министър Стоянов каза, че положението остава сериозно по границата, но след направената реорганизация - има много по-голям брой недопуснати опити за незаконно преминаване за сметка на задържаните мигранти във вътрешността на страната.

На въпрос за надвишения капацитет на домовете на дирекция "Миграция", в които се настаняват мигранти, министърът коментира, че ситуацията е под контрол.

"Тези домове са пълни благодарение на работата на МВР, заради това, че успяват да задържат и тези, които са преминали границата. В момента натискът е огромен, има дни, в които недопуснатите опити за преминаване на границата са от порядъка на 1500", каза още Калин Стоянов, цитиран от БТА.

Той допълни, че ако някъде се наложи, ще бъдат отворени допълнителни площадки за настаняване на мигранти.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай