Какво трябва да знаем за вируса Зика

Какво трябва да знаем за вируса Зика | StandartNews.com

Смъртоносният вирус Зика застигна и Европа. Той може да се превърне в глобална световна пандемия, предупредиха американски учени и изтъкнаха, че все още за него няма открита ваксина.

Възможно е вирусът да се предава по полов път, изтъкнаха експерти. Ето основните неща, които трябва да знаете за вируса, разпространени от ladyzone.bg:

Какво представлява вирусът?

Световната здравна организация (СЗО) разпространи през януари информационен бюлетин с подробно описание на вируса Зика. За първи път той е открит при макаци резус в Уганда през 1947 година при мониторинг на горските форми на жълтата треска. След това, през 1952 година, вирусът е установен при хора в Уганда и в Танзания. . До 2015 г. вирусът е непознат за американския регион. Миналата година Зика се прояви в североизточна Бразилия и бързо се разпространи в много латиноамерикански страни и карибски острови.

Как се разпространява?

Вирусът Зика се предава чрез ухапване от същия вид комари, които пренасят причинителите и на други тропически заболявания като Денга, Чикунгуня и Жълта треска. Не е известно предаването на Зика от човек на човек. Въпреки това здравните експерти проучват възможността вирусът да се предава по полов път.

Какви са симптомите?

С две думи - симптомите са много леки. Затова е добре да внимаваме и да не пренебрегваме появата на повишена температура, обрив, конюнктивит, болки в мускулите и ставите, отпадналост и главоболие. Те обикновено са слабо изразени и се запазват в продължение на 2-7 дни. За съжаление за вируса Зика няма специфично лекарство, нито ваксина, какъвто е случаят и с някои други тропически заболявания, причиняващи периодични огнища.

Каква е опасността за бременните жени?

Вирусът Зика може да се предава от бременната жена на бебето в нейната утроба. Случаи на предаване на вируса с кърмата не са регистрирани. За разлика от възрастните хора, които понасят заболяването сравнително леко, бебетата се появяват на бял свят с микроцефалия. Това е заболяване, при което детето се ражда с много малки размери на черепа и главния мозък при нормални размери на другите части на тялото.

Във връзка с тази извънредна ситуация на жените от Южна Америка се препоръчва да не забременяват до 2018 година. Най-строга се оказала забраната в Салвадор. Сложността се заключава в това, че в тази страна мнозина се отнасят негативно към контрацепцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай