Вторник,

Какво са си инжектирали джендърите, позирали с картини на Майстора

От: Редакция -
2058
Какво са си инжектирали джендърите, позирали с картини на Майстора
A
A
A

Допустима ли е юридическа промяна на пола в България - по този въпрос заседава днес гражданската колегия на Върховния касационен съд.

Предстои да стане ясно какво е решението, съобщи БНТ.

От неправителствения сектор настояват за ясна процедура, с която транс хората да знаят при какви условия и по какъв начин могат да сменят пола си в личните си документи. Много транс хора са избрали да сменят пола си извън България. Причината - изискванията на съда да са преминали хормонална терапия, чрез която да има необратими последици върху половите белези. Такава обаче е незаконно да бъде извършена в България.

Наказателният кодекс забранява това на лекарите, тъй като самото инжектиране на хормони води до детеродна неспособност, което се води тежка телесна повреда според нашия НК", обясни адвокатът Деница Любенова.

Това е и причина много от транс хората в България да избират да поемат риск и да преминат през сложната процедура, без наблюдението на лекар. "Самоназначават лечение с хормони, самоинжектират се без лекарско наблюдение, само за да могат да достигнат поставените от ВКС условия", обясни адв. Любенова.

Това са правили и моделите от предизвикалата скандал изложба "Другите българки", на която транссексуални позират на картини на Владимир Димитров -Майстора. "От нашите участнички, които са 9 на брой в изложбата, 9 от тях са го правили. От дума на дума и от уста на уста, тоест, някоя от тях казва аз използвам това, оказва ми добро влияние, тя казва, аз ще го взема", обясни авторът на изложбата Михаил Вучков.

Той смята, че посланието на проекта му да се говори за тези проблеми не е разбрано.

"Информационната кампания е с изключително малък интерес. Всичките гледания са на видеото, свързани с картините на Майстора", обясни той.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички