Какво привлече мълнията, убила младеж? Говорят експерти

Три обяснения дадоха специалистите

Какво привлече мълнията, убила младеж? Говорят експерти | StandartNews.com

Какво привлече мълнията, убила младеж в столичния кв. „Дружба” вчера? Три обяснения дадоха експертите – метрото, близките дървета и телефонът на момчето. Те дадоха съвети какво да правим, ако се окажем на открито по време на гръмотевична буря.

Метротунелът в близост и растителността са привлекли мълнията, заяви експертът инж. Радослав Калчев пред бТВ.

Той обясни, че мощните електромагнитни полета, които са предизвикани от метрото със сигурност имат влияние върху привличането на мълнията.

При гръмотевичната буря над София в сряда в столичния квартал момче беше ударено от мълния. То умира на място, а негов приятел е приет в болница с изгаряния, но без опасност за живота.

„Основната причина е наличието на масив дървета. Мълнията възниква на 20 км над земната повърхност и никой не може да предвиди къде ще падне“, каза Калчев.

По думите му комбинация от фактори е довела до трагичния инцидент.

„Мощните електромагнитни полета на метротунела също са повлияли негативно на тази мълния“, допълни той.

Според Красимир Димитров от Столична община причината за инцидента е друга – починалото момче вероятно е говорело по телефона си, тъй като устройството е намерено на няколко метра от тялото.

„Мълнията е намерила човека и това, което е носел в себе си – телефон“, каза Димитров.

По думите му неговият спътник е имал голям късмет в тази ситуация, защото е бил на разстояние от своя приятел. В противен случай вероятността и той да загине е била доста голяма.

Димитров съветва да сме на закрито по време на гръмотевична буря.

„Трябва хората да влязат на закрито, да изключат телефоните и батериите си, защото това привлича мълниите. Ако са на открито, да се отдалечат от дърветата и да намерят закрито помещение. Всякакви метални предмети, които носят също могат да привлекат мълнията“, каза още Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай