Какво да правим вечер, за да сме полезни на Революцията

И най-невъзможните неща могат да се случат по демократичен път

Какво да правим вечер, за да сме полезни на Революцията | StandartNews.com
  • И най-невъзможните неща могат да се случат по демократичен път

Валери Симеонов, този харизматик, чиято снимка всяка девойка носи в пазвата си (най-вече девойките, занимаващи се с износ на обла дървесина), каза, че протестиращите били хора, които не знаят какво да правят вечер. Повечето са млади и за вечерите им не се притеснявам, по -тревожно е, че не знаят какво ще правят утре. А го искат това "утре" веднага и сега. Няма спор - хубаво е да се събудим утре в един красив и по-справедлив свят. Да се събудим веднага. Но това може да се случи само под влиянието на силни наркотици. Не ни е известен демократичен път, по който "утре" да се случва веднага. Е, литър домашна ракия, изпита на екс, също може да приближи утрото "веднага", но със сигурност то няма да е по-мъдро от вечерта.
И все пак наистина - какво да правим вечер, когато протестите са свършили, качили сме всичките си 127 селфита от площада в социалните мрежи и сме се тагнали на всяка втора крачка от Орлов мост до Ларгото? Изведнъж настъпва една пустота, една

криза на смисъла

за която са неподготвени и най-добрите терапевти. Дори шофьорите на таксита нямат в момента рецепта за оправяне на положението. Ето, например, Христо Иванов явно в някоя от онези вечери, когато се чудим какво да правим, внезапно е прозрял съществуването на Доган и ДПС. И в момента радостно ни обявява това свое откритие без много ясни препоръки какво да правим с него. Да забраним ДПС, да национализираме ТЕЦ-а на Доган, да го изгоним от Росенец и заселим в Люлин 5 или направо обратно в Дръндар? Христо беше министър в един кабинет без участието на ДПС, може би затова не е знаел досега за тях... В този план страхотно вечерно упражнение е размисълът върху съдебната реформа. Сегашният главен прокурор бе избран точно след една такава реформа, чийто път прокара именно... Добре де, спирам, да не кажете, че се заяждам само с един човек! Възможно вечерно занимание е да се опитате да пресметнете 29 милиарда евро в колко чекмеджета на нощни шкафчета се побират. Но дори да получите някакъв отговор, той пак не изяснява какво правим утре. Как например "преборваме мафията". Поправете ме, любезни, но чували сте някъде някой да е отстранил мафията, като я е принудил да подаде оставка? Едно от определенията за мафия е "свързаност на организираната престъпност с изпълнителната, законодателната и президентската власт". Колкото и да ни се струват избирателни действията на прокуратурата в някои моменти, факт е, че тя

полага усилия да осветли

именно случаи на подобна свързаност. И прави, каквото е в правомощията и според възможностите й, без да настоява за оставки... Разбира се, вечер може да се караме в социалните мрежи с хора, които не мислят като нас. Там важи библейското "око за око, зъб за зъб, лайк за лайк". Но и това бързо омръзва. Ето една чудесна тема за вечерни размисли и изчисления: през изтеклата седмица НАСА обяви, че зодиакалните знаци не отговарят на положението на звездите и въведоха новата зодия - "Змиеносец". Това вече променя всичко. Не че не го знаех отпреди, но 13 зодии стои малко кофти. Също като Осем джуджета. В смисъл, нередно изглежда някак...
През изтеклата седмица, прелюбезни, беше и 22/7 - също ден на числото Пи. На този ден празнуваме съотношението между дължината на мечтите и диаметъра на окръжността, в която се върти живота ни. Пи е ирационално число, защото не може да бъде представено като съотношение на две цели числа. Така, както децата ни не могат да бъдат представени просто като съотношение на двамата им родители... Казвам го, защото едно възможно занимание вечер след митинг е изреждането на всички цифри след десетичната запетая на Пи. Струва ви се трудно? А за Бойко Борисов казват, че го бил правил. Два пъти!
Мъдрият български народ казва за числото Пи -

"кога пи, пея; кога изтрезня - плака"

Мъдрият български народ съветва и да опираме надеждите си на младите. Ето - най-малкият златен медалист от олимпиада по математика в света е българче. Шестгодишният Лъчо Томов от Бургас миналата година изпревари 1500 участници от 21 страни на олимпиадата в Тайланд. Изпълнен съм с респект към това хлапе, защото си давам сметка, че лично аз нямам шанс дори и на параолимпиада по математика... И с надежда, че неговото поколение вече ще успее да пресметне как да бъде избиран главен прокурор така, че максимален брой представители на населението да бъдат доволни.
Настояването на протестите главният прокурор да бъде "уволнен" също е едно от нещата, на които могат да бъдат подчинени вечерните размисли. В крайна сметка практическа възможност главен прокурор да бъде отстранен пряко волята му не съществува. БСП, например, искат "съдебен контрол над главния прокурор", което искане за мен е една загадка. Как съдебен контрол? То и в момента съдът преценява дали събраните от прокуратурата доказателства по повдигнатите обвинения са годни за осъдителна присъда или не. Пак съдът разрешава използването на СРС-та. Съдът преценява и мерките за неотклонение на заподозрени и обвинени. Какво друго точно да контролира съда? Цветът на каскетите на Гешев ли? Едва ли някой се е упражнявал повече от БСП върху съдебната система на България. Вън от съмнение е тяхната заслуга това да бъде най-шизофренно-консервативната система през последните 30 години. Така че хубаво би било поне вечер БСП да зарежат идеите си за съдебни реформи и да се съсредоточат върху някоя друга налудна теза. Например това, че машинното гласуване ще промени всичко. Нищо няма да промени, освен че ще увеличи разходите за избори. Идеята, че машината ще премахне контрола върху контролирания вот е наивна - като всяка вяра, че някаква машина, различна от причиняващата лоботомия, би могла да промени човешката природа. Виж, въвеждането на изцяло мажоритарни избори със сигурност ще разтресе сериозно торбата с политически плъхове. Ето още една хубава тема за вечерен размисъл - изцяло мажоритарни избори в два тура могат ли да променят към по-добро политическата система в България? Валери Найденов твърди, че могат. Слави Трифонов - също. Аз съм склонен да се съглася с тях, но за да ви стане по-сложно, само предупреждавам, че по тази система и Доган, и Пеевски вероятно ще бъдат преизбрани за депутати със смазваща преднина пред конкурентите си.
Още една тема: след като президента се избира пряко, а конституцията доста ограничава полето му на дейтвие, защо не му делегираме изцяло външната политика на страната, например? Да слеем канцеларията му и външно министерство и по този начин да осигурим от една страна стабилност и независимост на външната политика от парламентарни кризи, от друга да му намерим занимание различно от тайното мишкуване из вътрешната политика. Трагичната фигура на българския президент така е поставена в конституцията, че от една страна

функциите му са сведени до кибика

в таблата (има право на три обаждания и едно местене), от друга се избира пряко с възможно най-тежкия мажоритарен избор, а от трета - има пълен достъп и контрол върху службите. Е, майка Тереза да си изберем за президент, няма начин да не се изкуши да се меси в актуалната политика! Тази сладка фигура на президента също ни е от БСП - не само този конкретно, а фигурата в конституцията. Когато се приемаше, СДС бяха подведени да мислят, че така фитурата на президента ще е някакъв коректив на изглеждащата непобедима изпълнителна и законодателна власт на БСП. Сефте ги излъгаха, както се казва на френски.
Вижте, каквото и да си мислим вечер след протести, да си даваме сметка, че намисленото трябва да се реализира по демократичен път. Не с рязко спиране на метрото, не с бесене по площадите. Седмицата, която отминава ни дава хубав пример, че и най-невъзможните неща могат да се случат по демократичен път. Ето, преди 9 години, на 24 юли Симеон Сакскобуркгготски положи клетва като минитър-председател и така стана първият монарх в историята, върнал се на власт с демократични избори... Звучи ли ви като оживяла приказка? На мен пък ми звучи като арменски виц: Българи попитали радио "Ереван" кога ще станем по-добре. "Вече бяхте по-добре", отговорило радиото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай