Какви икономически и други промени да очакваме на 1 юли

Представяме ви списък на основните промени в страната, влизащи в сила от 1 юли 2022 г.

Какви икономически и други промени да очакваме на 1 юли | StandartNews.com

Редица промени влизат в сила в страната ни от 1 юли. Накратко представяме някои от тях. 

Увеличават се пенсиите

От началото на юли с цели 45% се увеличават пенсиите на над 50 200 деца и възрастни с увреждания, които получават социална пенсия за инвалидност. По закон нейния размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост, съобщиха от Социалното министерство. Увеличаването на социалната пенсия за старост ще повиши размерите на всички пенсии, които не са свързани с трудова дейност. Сред тях са пенсиите за военна и гражданска инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите, каквито получават близо 65 000 души. 

Минималната пенсия също се повишава с 10% и ще е 467 лева. Парламентът одобри окончателно актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. и окончателно увеличи размера на пенсиите с 10% + 60 лв. Минималната пенсия става 467 лв., като в нея влиза и COVID добавката в размер на 60 лева. Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се повишават с 10%. Изплащаните на пенсионерите с пенсия за трудова дейност към 30 юни допълнителни суми (COVID добавки) и индивидуални компенсаторни суми, се включват в размера на получаваната от тях пенсия след прилагане на осъвременяването с 10%.

Второкласните пътища с тол такси

От 1 юли второкласните пътища ще бъдат платени за тежкотоварния трафик, а размерът на тол таксите за автомагистрали и първи клас пътища ще се увеличи на две стъпки. Автомобилите между 3,5 и 12 тона, в зависимост от екокатегорията си, ще плащат между 6 и 9 стотинки за изминат километър по автомагистрала.

Нови роуминг правила

От началото на месеца влиза в сила новият подобрен регламент относно роуминга. С него се удължава до 2032 г. срокът на „Роуминг както у дома“ — схемата, благодарение на която пътуващите в ЕС и ЕИП могат да телефонират, да изпращат текстови съобщения и да ползват интернет в чужбина без допълнителни такси.Новите правила ще донесат също значителни ползи за предприятията и гражданите на ЕС, които ще се ползват от по-добри условия на роуминг, предоставящи същото качество на мобилните услуги в чужбина като у дома. 

Taвaнът пpeз 2022 г. щe 2 eвpo зa 1 GВ мoбилни дaнни, ĸaтo щe пaдa c вcяĸa cлeдвaщa гoдинa, зa дa cтигнe 1 eвpo зa 1 GВ oт 2027 г. нaтaтъĸ. Πpи глacoвитe пoвиĸвaниятa щe e 0.022 €/mіn в пepиoдa 2022-2024 г. и 0.019 €/mіn oт 2025 г. нaтaтъĸ. A зa cъoбщeния – 0.004 €/ЅМЅ в пepиoдa 2022-2024 г. и 0.003 €/ЅМЅ oт 2025 г. нaтaтъĸ. Ocвeн тoвa нoвитe пpaвилa щe пoдoбpят дocтъпa дo cпeшни пoвиĸвaния в цeлия EC и щe гapaнтиpaт пpeдocтaвянeтo нa яcнa инфopмaция зa ycлyгитe, ĸoитo eвeнтyaлнo ca пpeдмeт нa дoпълнитeлни тaĸcи.

ВИЖ ОЩЕ: Актуализираният държавен бюджет е приет! Какво решиха депутатите

Отстъпка за литър заредено гориво

От началото на месеца държавата ще компенсира с 25 ст всеки литър заредено гориво. Промените са част от актуализцията на държавния бюджет за 2022 година и са една от антикризисните мерки, предложени от правителството.

Подаване на декларации за целева помощ за отопление

Започва приемът на заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление за предстоящия зимен сезон 2022/2023 г. Заявленията могат да се подават до 31 октомври на място в дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП) по настоящ адрес или в специално организирани за целта приемни, чрез Системата за сигурно електронно връчване, подписани с персонален идентификационен код на Националния осигурителен институт или с квалифициран електронен подпис, както и чрез лицензиран пощенски оператор. Информация за контактите за връзка с ДСП в страната може да намерите на следния електронен адрес: https://asp.government.bg/bg/kontakti/teritorialni-strukturi.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай