Четвъртък,

Как животните могат да помагат на хората и какво е куче терапевт?

От: Администратор -
616
Как животните могат да помагат на хората и какво е куче терапевт?
A
A
A

Фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ и образователната платформа Уча.се представят четвъртото видео от дигиталната поредица за информираност и популяризиране на хуманното отношение към животните сред младите хора. На фокус този път са супер специалните четириноги герои Смайли, Шоко и Кая и тяхната работа в проект „Животни помагат на хората“ на ЧЕТИРИ ЛАПИ.

Проектът на фондацията е иновативен за България за подпомагане на деца и възрастни с различни затруднения, чрез терапия с обучено куче и психолог. Този проект цели да промени нагласата към бездомните и безпородни животни, като покаже каква важна роля могат да имат в живота на хората. От видео урока младата публика може да научи как едно куче става терапевт и ще се запознае с опашатите звезди на ЧЕТИРИ ЛАПИ Смайли, Шоко и Кая, които имат интересни и емоционални истории от бездомния си живот преди да станат кучета терапевти. ЧЕТИРИ ЛАПИ стартира проекта за подпомагани от животни интервенции, за да покаже, че бездомните кучета могат да бъдат важна част от живота на хората. В рамките на проекта,  бивши бездомни кучета са избрани и обучени да дават безвъзмездна обич и комфорт на хора, които имат нужда от подкрепа.

“Проект „Животни помагат на хората“ е първият структуриран метод за подпомагани от животни интервенции в България. Екипът по проекта работи по специално създадени стандарти, които регулират различните дейности, свързани с процеса на взаимодействие между животните и хората, които имат нужда от помощ. Важна роля в него имат нашите кучета терапевти - Смайли, Шоко и Кая. Те са пример, че всяко бездомно куче има потенциала да бъде прекрасен домашен любимец. С тяхна помощ,  децата се учат как да общуват с кучета и придобиват важни знания за грижата за тях. Възрастните пък намират в тях утехата и безвъзмездната обич, от която имат нужда. А всички ние учим, че няма трудност, през която да не можем да преминем, когато имаме обич, подкрепа и добри същества около себе си.”, споделя Росица Рачева, ръководител на проекта. 

Видеото увлекателно разказва как Смайли, Шоко и Кая, като истински терапевти, ходят всеки ден на работа със своите водачи и заедно с психолозите от ЧЕТИРИ ЛАПИ неуморно помагат на хората.

Повече за проекта "Животни помагат на хората" може да научите тук: https://bit.ly/fp-bg-jivotni-pomagat-na-horata.  

Тази година международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ и интерактивната платформа Уча.се обединиха идеи и усилия и създадоха серията от дигитални уроци, за да информират младежите за хуманното отношение към животните.

Темите на видеата бяха:

Отговорната грижа към домашните любимци

Бездомните котките и намаляването на популацията им

Кафявите мечки и ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица

Животни помагат на хората

“За нас беше от изключителна важност да увлечем децата и младежите по темите за хуманното отношение към животните и по интересен и разбираем начин да им покажем колко ценно е да ги уважаваш, да се грижиш за тях и да ги защитаваш. Щастливи сме, че благодарение на партньора ни Уча.се, поредицата достигна директно до тази публика. В ЧЕТИРИ ЛАПИ вярваме, че подобни интерактивни похвати, превръщат младите граждани в по-осъзнати и емпатични хора на бъдещето,” споделя Деница Славова, ръководител на отдел „Комуникации“ на ЧЕТИРИ ЛАПИ. 

 

Интерактивната платформа Уча.се обучава децата, както по всички предмети и класове от официалната програма за училище, така по любопитни теми по иновативен начин чрез видео уроци, тестове и мисловни карти. Видеата, създадени в партньорство с ЧЕТИРИ ЛАПИ, могат да бъдат гледани в раздела “Ценно и интересно” на сайта Уча.се и във всички дигитални платформи на ЧЕТИРИ ЛАПИ: Facebook, Instagram и YouTube.

ЧЕТИРИ ЛАПИ:

ЧЕТИРИ ЛАПИ е международна организация за защита на животните, която помага на изложени на прякото човешко влияние животни, разкрива случаи на насилие, спасява животни в нужда и ги защитава. Основана през 1988 г. във Виена от Хелмут Дунглер и приятели, организацията се бори за свят, в който хората се отнасят към животните с уважение, съчувствие и разбиране. Кампаниите и проектите на ЧЕТИРИ ЛАПИ са насочени към животни компаньони, в това число бездомни кучета и котки, към селскостопански и към диви животни, като мечки, големи котки и орангутани, които се отглеждат при неподходящи условия, както и в зони на бедствия и конфликти. С представителства в Австралия, Австрия, Белгия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Косово, Нидерландия, САЩ, Тайланд, Украйна, Франция, Швейцария и Южна Африка, както и спасителни центрове в единадесет страни, ЧЕТИРИ ЛАПИ осигурява неотложна помощ и дългосрочни решения. www.four-paws.bg.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com