Как липсата на ценности превърна децата във вълци

Дистанционното обучение и социалната изолация допълнително стресираха учениците

Как липсата на ценности превърна децата във вълци | StandartNews.com
  • Дистанционното обучение и социалната изолация допълнително стресираха учениците
  • Агресията между тях стана епидемия, страшни клипове пълнят мрежата

 

Почти няма месец, в който обществото да не стане свидетел на скандално видео, публикация или снимка, в която деца се налагат помежду си, причиняват си психически и физически тормоз и се омаскаряват публично.

Черната хроника

Последното такова видео бе разпространено в средата на юли, на него се виждаше, че момиче на приблизителна възраст между 13-14 години е жестоко бито, посред бял ден, на детска площадка в пернишкия квартал "Изток". Ритници, скубане, шамари и заплахи за още бой. И всичко това запечатано на видео от други деца. Но още по-фрапиращото е, че бе съпроводено с аплодисменти и възгласи за поддръжка. Видеото бе публикувано и в социалните мрежи от вуйчото на битото момиче.

През юни имаше случай от видинското село Арчар, а агресията отново е между непълнолетни. Тук обаче съмненията са както за психически и физически, така дори и за сексуален тормоз. На разпространено видео в медиите се вижда как четирима непълнолетни първо качват момче на кон, който го хвърля на земята, а след това всички дружно започват да го удрят. "Двамата ми държаха ръцете, единият снимаше, а другите ме биеха", разказва момчето пред Bulgaria ON AIR. Родителите му, които работят в Испания, виждат клипа и веднага се прибират в Арчар, за да настояват за най-строгото наказание за извършителите. През май под надзора на прокуратурата в Хасково бяха извършени действия по разследване за проявено насилие спрямо 12-годишно дете от други малолетни. Образувано бе досъдебно производство за това, че на 15 май в Свиленград е причинена телесна повреда на момиче по хулигански подбуди. Разследването бе възложено на Районното управление в града, а наблюдаващият прокурор бе дал подробни указания за извършване на процесуални действия с оглед разкриване на подробности по случая.

През април по средата на втория учебен срок децата в Брусарци станаха свидетели на поредно сбиване между свои съученици. Две момчета от девети клас се нахвърлиха с юмруци върху техен съученик. Учител ги разтървал, но битият бе настанен в монтанската болница.

През март станахме свидетели на особено жесток случай на агресия и то отново в училище. Майка на петокласник показа клип, на който се вижда как синът й е ритан от по-голямо момче. Случаят е от 172-о училище в Нови Искър. Майката твърди, че видеото с насилието се разпространявало между децата срещу сумата от един лев.

Снимането на агресията между подрастващите бе и във фокуса на медиите през февруари т.г. Случаят е от Монтана. По думите на жената, подала сигнала, причина за боя е увреждане по рождение на сина й. "Детето ми има малформация на едната ушна мида. Това поражда агресията. Децата ни се избиват като кучета, те са отражение на обществото. Никоя майка не трябва да вижда сина си пребит. До смъртен случай ли трябва да се стигне, за да обърнем внимание?", разказа в ефира на "Здравей, България" майката на пострадалия ученик.

В началото на годината тийнейджъри пребиха ученик, заснеха побоя с телефони и го качиха в интернет. Случаят е от дните между Коледа и Нова година в столичния квартал "Лагера". Столичната полиция предаде на Софийската районна прокуратура материалите по образувано досъдебно производство за побой. На разпространеното видео се вижда как група момичета и момчета нанасят жесток побой на друго момче в междублоково пространство на квартала.  Замесените в случая са деца между 14 и 15 години. Според свидетели, те са били от "Лагера" и други квартали. На видеото се вижда как група момичета и момчета нанасят жесток побой на друго момче, като момчето, което снима, дори е написало локацията - столичен мол.

Тревожните данни

Агресията между учениците и подрастващите вече не е просто единичен случай, а тенденция, в която са засегнати както самите деца, така и техните учители и родители. Според данни, разпространени от УНИЦЕФ за насилието сред децата, едно от всеки шест или 16,5 % от децата и младите хора съобщават, че са били подложени на физическо насилие в училище. Над една трета (35 %) твърдят, че са били подложени на унижение или обиди в училище. 90,2 % от съобщените случаи на преживяно емоционално насилие са извършени от други ученици.

Решението

Тревожната статистика за агресията сред подрастващите рефлектира не само върху образованието, но и върху обществото. Според доц. д-р Костадин Нушев от Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", една от причините за агресията сред децата е липсата на изучаване на предмета "Религия" като задължително избираем. "Св. Синод на БПЦ-БП от години аргументирано предлага възстановяване на религиозното образование в училище", каза пред "Стандарт" той. Според него подобен род деструктивни поведенчески прояви могат да бъдат преодолени чрез възпитание в ценности. "Липсата на ценности е една от генералните, можем да кажем и духовни, причини. Липсата на едно устойчиво възпитание в обществото, в училище, е една от причините за тези деструктивни прояви на агресия и насилие", казва още доц. Нушев. В новия закон за училищното образование от 2016 г. се прави опит за коригиране на дефицита на възпитание, ценности и на духовност в самото училище. От тогава започва и приемането на учебната програма по предмета "Религия", както и други форми за личностното израстване и възпитанието на децата. "Виждаме, че инерцията през последните години на агресия се култивира в самото общество, защото децата и тийнейджърите наблюдават и копират такива модели на поведение, които виждат сред възрастните. Това е една от тенденциите, които са особено тревожни", смята още преподавателят от Богословския факултет.

Според експерти дигиталното обучение, свързано с пандемията, също е допринесло за засилване на усещането, че правилата отсъстват и не е нужно да се спазват. "Младият човек трябва да чувства, че в обществото има правила и те се спазват. Тяхното спазване е важно за успеха и развитието, както личностното, така и на цялото общество. Аз мисля, че в тази криза, в която се намираме, самата обществена среда създава много силни усещания за несигурност, за липса на правила. Това за съжаление това рефлектира най-вече върху младите хора, защото тяхното съзнание е най-чувствително и те като огледало отразяват и възприемат всички тези неща на подсъзнателно ниво".

Програмата за борба против училищната агресия е комплексна и трябва да се следва от всички фактори, от които зависи възпитанието и образованието на децата - от семейството до училищната и инспекторатите. С началото на новата учебна година вероятно и агресията между децата отново ще се появи като основна тема в обществото ни. Дали ще наблюдаваме година, в която няма да има месец без насилие и агресия сред подрастващите - предстои да видим. Едно обаче е ясно: ако не се вземат превантивни мерки, насилието не бъде намалено и агресията спряна, то ще ставаме свидетели на все по-брутални сцени, в които участници няма да бъдат актьори от екшън филми, а собствените ни деца. Отговорността е на всички ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай