Четвъртък,

Как да запазим добрите отношения с партньора?

От: Мартина Суботинова -
Как да запазим добрите отношения с партньора?
A
A
A

Конфликтите и пререканията в една връзка са нещо, което не може да се избегне изцяло, а и не е нужно. В спора се ражда истината, според мъдростта на древните римляни. Но ако се карате прекалено много и твърде ожесточено, това може да влоши силно отношенията ви, дори да доведе връзката до край.

Когато замитате проблемите под килима е нормално напрежението да се натрупва, докато достигне точка на кипене. Тогава конфликтите са по-ожесточени, защото сте насъбрали твърде много. Казвате неща, за които съжалявате после. Изваждате аргументи от отдавна забравени и отминали ситуации, които обаче сте таили в мислите си и сега ги натяквате. Това са все грешни стратегии, които влошават конфликтите и връзката.

Когато сте афектирани е винаги лоша идея да започнете обсъждане на проблем. Трябва да се успокоите добре преди това, да обмислите какво ще кажете, какъв точно е проблемът и да помислите и за евентуални решения. Чак след това започнете спор, ако това се налага, но не го правете, докато сте ядосани.

Каквато и да е причината за възникването на конкретния спор или конфликт, под него винаги стои един изконен стремеж, борба за надмощие, която е основен двигател на неразбирателствата между партньорите в една двойка. Всеки иска да е прав. Всеки иска неговото мнение да бъде чуто, прието и да бъдат наложени неговите правила, малко или много. При някои хора егото е по-силно изявено, отколкото при други. Това обаче не пречи и при хора с по-слабо изявено его градусът на напрежението да се повишава.

Крайностите са вредни. Това важи за всяка ситуация в общуването, особено в конфликтите. Ако изпадате в крайности, това крие риск от влошаване на отношенията с течение на времето. Прекомерната критика е деградивен елемент от комуникацията. Ако постоянно нападате партньора си с критики, не очаквайте, че той ще понася това вечно. Обикновено това е рецепта за прекратяване на връзки. Заемането на отбранителна позиция, в която никога нямате мнение също е сред пагубните за отношенията предпоставки.

Ако всеки път се опитвате да наложите мнението си, да се окажете прави в спора, да спечелите битката и да натриете носа на партньора си, не се учудвайте, ако между вас се разтваря все по-голяма пропаст с времето. Това е една от сериозните предпоставки за разрив в отношенията. Избягвайте такова поведение, пише az-jenata.bg.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички