Как да получим 15 000 лв. за соларни панели на покрива

Министерство на енергетиката пусна за обществено обсъждане процедурата

Как да получим 15 000 лв. за соларни панели на покрива | StandartNews.com

Възможността да сложите соларни панели на покрива си вече е реална. Тръгна процедурата, по която всеки, който отговаря на условията може да получи 15 000 лв.

Министерството на енергетиката обяви за обществено обсъждане процедура, с която българските домакинства могат да се възползват от финансиране за изграждане на фотоволтаични системи. В проекта са описани документите необходими за кандидатстване, както и критериите. Сред тях са документ доказващ българско или европейско гражданство, или статут на постоянно пребиваващ в България, документ за собственост или декларация от собственика на жилището, както и  решение на етажната собственост и други. Очакваната дата за стартиране на процедурата е 1 февруари 2023г. 

Кой може да кандидатства?

Допустими кандидати са всички физически лица, обитаващи собствено еднофамилно жилище или собствено жилище в многофамилна сграда, информира БТА. Жилището, с което се кандидатства, трябва да е основно на кандидата и да се заменя неефективен източник на топлинна енергия (печка, котел, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.). Кандидатите не трябва да имат задължения за осигуровки и данъци. Осъждани лица също нямат право да кандидатстват.

Целта на процедурата е да се насърчи използването на възобновяема енергия в крайното потребление на домакинствата чрез достъп до финансиране за купуване на най-доброто оборудване за слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване и фотоволтаични системи.

Максималният размер на безвъзмездното финансиране за проектно предложение по Компонент 1  е до 100% от стойността на инсталацията, но не повече от 1 960.83 лв., и до 70%  от стойността на системата, но не повече от 15 000 лева по Компонент 2.

Процедурата се състои от два компонента - Компонент 1 за закупуване на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване и Компонент 2 за закупуване на фотоволтаични системи до 10 kWp, включително системи за съхранение на електрическа енергия.

Общият размер на безвъзмездното финансиране по настоящата процедура е 59 840 000 лева -   49 870 000 лева от Европейския съюз, и 9 970 000 лева национално финансиране.

Подробностите за кандидатстване могат да се видят подробно на Информационната система за Механизма за възстановяване и устойчивост (ИСУН 2020, раздел „Национален план за възстановяване и устойчивост“).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай