Как да пазим диета и да не умираме от глад

Няколко прости трика, за да се чувстваме сити

Как да пазим диета и да не умираме от глад | StandartNews.com

Диетата винаги е свързана с ограничаване на храната, която приемаме. Калорийният дефицит присъства във всички хранителни режими. Любимото понятие на диетолозите означава, че трябва да приемате по-малко калории по време на диета, отколкото изразходвате. Именно поради това в преследване на стройната фигура хората се чувстват гладни, ядосани и изтощени.

Искате ли да поправите ситуацията? Ппростите трикове ще ви позволят да се чувствате сити без да преяждате и да се отървете от излишните килограми.

Различни вкусове

Ето как работи нашият мозък: за едно хранене той иска да получи различни вкусови усещания. Ето защо след вкусна вечеря искате да хапнете шоколад, а след порция сладолед ви влече парче пица или котлет.

За да не преяждате, опитайте се да комбинирате всички вкусове в едно хранене. Използвайте подправки, добавете ядки и семена, потърсете необичайни комбинации и комбинирайте сладка риба с пикантна салата или солена гарнитура.

Вода, вода и пак вода

Първо, мозъкът често бърка сигналите за жажда и глад, така че преди да отидете до хладилника, изпийте чаша вода и изчакайте десет минути. Дори ако гладът не изчезне, ще ядете значително по-малко.

Зеленчуци

Една чиния салата преди обяд или вечеря ще ви накара да изядете почти наполовина по-малко от основното ястие. Зеленчуците почти нямат калории, но заемат голям обем в стомаха и се усвояват дълго време, оставяйки усещане за ситост. Важно е зеленчуците да не са нишестени и наистина да ги харесвате. Търсете нови комбинации, използвайте подправки, за да създадете вкусни ястия.

Повече протеини

В идеалната диета протеиновите храни се включват във всяко хранене. Те дават усещане за ситост и помагат да останете енергични за дълго време. Според последните изследвания, ако започнете деня с протеинова закуска, рискът от преяждане вечер намалява значително. Опитайте се да комбинирате протеини с фибри. Тази комбинация ще ви накара да забравите за храната за няколко часа и да спрете да похапвате.

Хрупкавото е за предпочитане

Нашият мозък възприема хрупкавата храна като апетитна и вкусна. Ето защо много хора обичат толкова много чипс или крекери. Заменете ги с ябълка, морков, целина и хрупкайте за здраве. Колкото по-течни са били ястията по време на хранене (например смутита като лека закуска), толкова по-бързо човекът ще поиска да яде отново. 

Източник: Рамблер 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай