Кабинетът с голяма изненада за общините

Държавен доставчик за тока

Кабинетът с голяма изненада за общините | StandartNews.com

Правителството ще определи държавен доставчик на тока, с който общините ще сключват дългосрочни договори. Това заяви депутатът от „Продължаваме промяната“ и член на енергийната парламентарна комисия Николай Ангов пред БНТ.

Той каза, че сега се разработва механизма за централизирани покупки и ще има промяна в правилата за сключване на договори.

Неговото изказване идва дни след като финансовия министър Асен Василев настоя местните власти да подпишат дългосрочни договори за тока, за да се намали цената.

На практика обаче общините не могат да сключат подобни договори, защото доставчиците отказват да се ангажират за по-дълъг период с постоянна цена.

152 общини отдавна са в процедури за избор на доставчик, но досега всички търгове се провалят по вина на доставчика, заяви пред БНТ Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България. Тя е категорична, че централизираното управление на търговете не е ефективно.

Държавният доставчик ще реши проблема, заяви депутатът Ангов. Той уточни, че цените ще са пазарни, но смята, че най-рано тези договори ще могат да се подпишат през април или май.

Тогава той вижда едно сериозно предизвикателство пред кметовете. В този период цените на електроенергията на борсата ще са по-евтини, а кметовете ще трябва да сложат подписа си върху договори, които ще са на по-висока цена, но пък ще осигурят дългосрочна стабилност.

Няма ли това да осигури сериозна печалба на доставчика за кратък период от време, попита Мая Костадинова.

Според депутата въпросът трябва да се гледа дългосрочно.

Той припомни,  че друг проблем за липсата на договори досега е, че много от общините са лоши платци -имат забавяне на фактурите за минали периоди. Затова и при новите договори от тези кметове ще се искат допълнителни гаранции, които в момента се разработват с поднормативен акт.

Народният представител от ПП подкрепи искането на Асен Василев да се направят проверки на кметовет преди да се плащат обезщетенията.

Виждате какво стана – Асен Василев каза, че ще назначи проверки и кметовете веднага светнаха осветлението, заяви депутатът.

Ангов допълни, че само две общини първоначално са искали по-големи суми, но после са ги оттеглили като са намалили разходите.

Той се усъмни, че това са пиар акции на отделни кметове като цитира градоначалниците на Оряхово и Созопол.

Така депутатът от ПП причисли кмет на БСП към ГЕРБ, защото от три години Созопол се управлява от партията на Корнелия Нинова.

Ако един кмет не си е оставил резерви, а се затруднява да плати една фактура за ток, това не говори за добро управление на общините, категоричен е Ангов.

Компенсациите с фактурите през февруари ще облекчат ситуацията, но няма да са достатъчни, затова очакваме да се видим във вторник с министър Василев, каза директорът на сдружението.

Ще отидем с цифри, защото вече видяхме как държавата компенсира ток на държавните ВИК дружества, припомни тя.

Георгиева заяви, че кметовете не са си раздавали бонуси в края на годината и не са си купували коли, както беше обявено от депутати от ПП през седмицата.

Ангов заяви още, че работят по това мораториума за битовия ток да падне до края на февруари, но ако не стане – това ще се случи до края на март. Според него от април се очаква понижаване на цените на борсите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай