Кабинет за ходене по въже над пропастта

Кабинет за ходене по  въже над пропастта | StandartNews.com

Четирипартийната коалиция е странна, но остана единствената възможна

Датата 4 ноември ще остане в историята с две открития. През 1922 г. британският археолог Хауърд Картър открива гробницата на фараона Тутанкамон в Долината на царете. Вчера пък ГЕРБ и Реформаторският блок изнамериха формула за правителство, в съществуването на която мнозина се съмняваха. Видният фараон е бил добре балсамиран и почитан като божество, докато алхимичната конструкция на задаващото се правителство трудно може да внуши дори смътни надежди у обезкураженото население. Все пак е добре, че ще имаме някакво управление пред перспективата от нови избори през януари и после пак през октомври.

Форматът - министерски състав на ГЕРБ, РБ и АБВ, разчитащ на парламентарна подкрепа от Патриотичния фронт, се оказа единственият възможен за излъчване от разпиляното и претенциозно Народно събрание. Твърдите ядра на всички участващи партии изразиха силно недоволство от комбинацията.

Герберите изобщо не са възхитени от перспективата да зависят за всичко от волята на реформаторите. Блокът се цупи на идеята да се хване на хорото с националистите и доскорошните социалисти на Георги Първанов. Патриотите се кахърят от либералното и атлантическо надмощие в кабинета. АБВ пък

се чувства неуютно в дясна компания

и леко се дърпа.
В крайна сметка обаче избирателите раздадоха картите по твърде неудобен за всички начин и основните партии са призвани да променят мисленето и нагласите си, да излязат от окопите и да изградят наново изгорените мостове. Съдейки от последния вот, в близките години ни чакат парламенти с половин дузина и повече играчи, които ще трябва да се комбинират някак за съвместна работа.

Проблемите, пред които е изправена България, са толкова огромни, че единствено може да им съперничи егото на политиците във властта. Дори новата управленска гарнитура да постигне пълно съгласие по приоритетите и конкретните стъпки за тяхното реализиране, голямата въпросителна си остава доколкото личните и партийните им сметки ще могат да се съвместят с очакващите ги мъчителни и непопулярни решения.

Горчивият опит е приучил партиите (без ДПС) да влизат в правителства с предварително обречената нагласа, че присъствието във властта неминуемо ще омърси техния образ и ще прогони част от избирателите им. Съществена част от усилията им са насочени към това да балансират благините и да се опитат да управляват щетите.
Затова е възможно коалицията да се разклати сериозно още в навечерието на местните избори догодина, когато четворката ще се конкурира помежду си за кметствата и общинските съвети.

Карето ще разполага със 137 депутати, което ще им позволи да не треперят непрекъснато за кворума и нормално да приемат закони. Все пак за ключови решения, като избора на ново ръководство на БНБ, те ще трябва да търсят съдействие и от някои от опозиционните партии БСП и ДПС.
Ходенето по въже над пропаст ще се превърне в постоянно хоби на Бойко Борисов, който ще трябва всяко изявление, решение и закон да съгласува с тримата партньори, като се старае

никой да не се почувства пренебрегнат или обиден

Новият стар премиер ще трябва да впрегне целия си дипломатически такт, съобразителност и комбинативни умения, за да избегне множеството дебнещи го по пътя препятствия. Ако се изгради добронамереност и умение за работа в екип, изглеждащата за момента сюрреалистична коалиция може да се закрепи и дори да преполови мандата си. Ако обаче всеки от четиримата играчи реши да прехвърля вините и неуспехите на останалите, съюзът ще се разтури бързо и с грозни скандали. Клонът на народното търпение, върху който седят политиците, е почти прекършен и ще бъде проява на мъдрост бъдещите управляващи да не го прережат напълно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай