Кабаиванска пее с млади таланти

Кабаиванска пее с млади таланти  | StandartNews.com

Райна Кабаиванска отново е в България заради международния си майсторски клас в Нов български университет. Макар да е 13-и поред, световната ни оперна прима не е фаталистка. "Пеенето е преди всичко учене. Виждам, че резултатите идват и държат фронта във времето, затова няма да се откажа. Не са кариери за една година, които бляскат като метеори и после угасват, а продължават години и години. Така че да се борим за операта, да се борим за младите, за да могат те да стъпят на сцена. Те вече са стотици хиляди и ние трябва да сме конкурентоспособни", подчерта примата.

На конкурса се явяват минимум по 400 души.

Прослушването за майсторския клас на Райна Кабаиванска се проведе на 5 септември и на него бяха избрани 9 активни участници и двама курсисти. Седем от тях са българи, а останалите са от Италия, Корея и Сърбия. Те се обучаваха при нея до днес, а на 20 септември най-добрите от ще имат галаконцерт със специалното участие на дивата и оркестъра на Софийската опера и балет под палката на маестро Найден Тодоров.

И тази година най-добрите ученици ще получат стипендия за обучение в Италия. Със специално предимство се ползват българите в майсторския клас. "Стипендиите ги давам на деца, които според мен имат шанс да направят кариера. Световният пазар, който е една грозна дума, е толкова широк, че трябва да се поддържат тези, които имат заряд и талант. Това е най-важната дума в моя речник. Да имаш талант значи инстинкт, глас и даже външност", признава прочутата българка и допълва, че самата тя се учи постоянно от учениците си, макар вече да има 55 години на сцената.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай