Извънредно за пенсиите! Важно решение за един милион души

Брифинг в Министерски съвет

Извънредно за пенсиите! Важно решение за един милион души | StandartNews.com

Премиерът Гълъб Донев съобщи: само част от пенсионерите у нас ще получат великденски надбавки.

Това се случи на брифинг в Министерски съвет, на който присъстваха още социалният министър Лазар Лазаров и министърът на финансите Росица Велкова. 

Допълнителните средства ще бъдат в размер на 70 лв. Тях ще получат 1 002 000 милиона пенсионери с възнаграждения под 504 лв. В трази група попадат и хората със социални и инвалидни пенсии и такива, които получават пенсии от учителския фонд.

Той аргументира решението само част от пенсионерите да получат добавки със заложеното в закона, удължаващ действието на бюджета.

"Депутатите от 48-ото Народно събрание ограничиха възможностите за финансиране на извънредни разходи от служебното правителство, което е основната причина да сме затруднени при намирането на нормативна възможност за осигуряване на необходимия ресурс от бюджета за великденски добавки към пенсиите. Разбираме, че голяма част от пенсионерите се намират в затруднено финансово състояние. Добавката към пенсията е вид социална подкрепа за най-уязвимите. Не е част от пенсията и не зависи от осигурителния принос. Принципът в ЕС е социалните мерки да бъдат насочени към най-уязвимите групи в обществото. Без съмнение това за възрастните с пенсия под линията на бедност", заяви Донев, цитиран от БНТ.

Добавките ще бъдат изплатени по банков път или чрез пощенските станции на страната следващата седмица.

"Разбирам добре, че това решение на правителството, ще се възприеме като несправедливо от пенсионерите, които няма да получат тази добавка, особено от тези, които получават малко над 504 лв. Уверявам ви, че това беше най-справедливото решение при ограниченията, които ни наложи 48-ото Народно събрание и в условията, в които работи служебното правителство", каза Донев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай