Вторник,

Извънредна новина за минималната заплата от ПП

От: Агенция Стандарт -
44690
Извънредна новина за минималната заплата от ПП
A
A
A

Минималната работна заплата може да достигне 800 лева от 2023 г. Това обяви председателят на социалната комисия в Народното събрание и депутат от „Продължаваме Промяната" Искрен Арабаджиев в студиото на „Офанзива”.

„Искаме да я обвържем с автоматичен механизъм към средната работна заплата. Това означава, че при настоящата средна работна заплата, ако приемем 45-50% минимална от средната за страната, прави минимално около 750-800 лв. Можем за очакваме това за следващата година”, каза той.

„Това може да се случи, ако приемем 50% от минималната работна заплата да се определят като 50% от средната работна заплата за страната”, уточни Арабаджиев.

По думите му целта на това е да се избегнат ежегодните дискусии синдикати и работодатели и да има автоматичен механизъм, който не зависи от политическите решения.

Той заяви още, че често среща критика за това, че държавните служители не плащат осигуровки. „Това е така, но само счетоводно. Реално, в бюджетите на всяка администрация се включва този разход. Имаме идея осигуровките да се включват във фиша, но за тази мярка имаме нужда от няколко процентно увеличение на бюджетите на администрациите, така че да могат да покрият допълнителен разход, който ще имат за осигуровки”, коментира  председателят на социалната комисия в Народното събрание.

„Засега не виждам конструктивна помощ от опозицията ГЕРБ в парламента. Ако изчистят някои от компрометираните лица в партията, бихме могли да им подадем ръка с оглед и предстоящите избори на членове на Висшия съдебен съвет, тъй като там имаме нужда от 160 депутати от 240”, каза още Искрен Арабаджиев. 

И добави: „Те трябва да забравят старите си нрави и да изчистят някои от компрометираните си фигури като г-н Борисов например”.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички