Изследват за хепатит край морето до полунощ

Изследват за хепатит край морето до полунощ | StandartNews.com

Варна/Бургас/Пловдив. Мобилни лаборатории ще изследват безплатно за хепатит В и С на площад „Севастопол" във Варна и в Морската градина в Бургас  в събота от 17.00 до 24.00 часа. Тридневна е акцията и в Пловдив като част от националната кампания за Световния ден за борба с хепатита - 28 юли. Неин символ тази година са трите маймунки „Не чувам, не виждам, не говоря", които олицетворяват пренебрегването на коварното заболяване, обясни Тодор Петров, регионален координатор на националното сдружение „Хепасист". Видеоклип с маймунките е пуснат на 6 езика в цял свят.

От 3 години има вече тройна терапия, която постига 75-85% радикация на вируса на хепатит С, каза проф. д-р Искрен Коцев, ръководител на една от най-добрите клиники по гастроентерология в УМБАЛ „Св. Марина" във Варна.

Зачестяването на заболяването с вируса на хепатит С е заради татуировки, пиърсинг, многократно използване на спринцовки. "80 на сто от наркоманите са болни от хепатит С", предупреди проф.Коцев.

Хепатит В не може да се излекува категорично, основно се пренася по полов път и затова трябва да се прави безопасен секс. "Изисквайте стерилни и лични само за вас уреди за зъболечението си", съветва професорът, който даде пример със себе си, че първо е ваксинирал стоматолога си и след това се е оставил в ръцете му.

За България като южна страна заболяемостта от хепатит е над 5%.

В най-добрия случай 30 години след заразяване с хепатит В се развива цироза, а с хепатит С – след 40 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай