Износът на ток се отпуши, ще излезем на печалба

АЕЦ е готова да заработи на пълна мощност, казва Иван Генов

Износът на ток се отпуши, ще излезем на печалба | StandartNews.com

Иван Генов за втори път оглави АЕЦ "Козлодуй" в края на юни. Завършил е Московския енергетичен институт и е започнал работа в централата още през 1980 г. 60-годишният енергетик е преминал последователно през всички длъжности в оперативното звено на четирите малки блока и пое най-тежката мисия в живота си да ги закрие на 31 декември 2006 г. Генов е участвал в пуска на първия хилядник като дежурен инженер. В продължение на 15 г. е бил ръководител на експлоатацията на Пети и Шести блок. От 2005 до 2006 г. е зам.-шеф, а след това в продължение на 3 г. и 3 месеца е изп. директор на Първа атомна. През септември 2009 не чака министър Трайчо Трайков да го уволни, а сам подава оставка. Има диплома за мениджър по управление и организация на бизнеса от Стопанската академия в Свищов. Специализирал е в Германия, САЩ, Япония, Русия и Франция.

Защо АЕЦ "Козлодуй" излезе на загуба за първата половина на годината? Отразява ли се негативният финансов резултат на планираните инвестиции и на редовното получаване на заплатите, попитахме изпълнителния директор на централата Иван Генов.

- Г-н Генов, за първи път в 40-годишната си история АЕЦ работи на загуба. На какво се дължи тя?

- Нека да внеса яснота по този въпрос. АЕЦ "Козлодуй" е самостоятелно дружество от 2000 г., когато централата е отделена от Националната електрическа компания (НЕК) и оттогава изготвя индивидуални финансови отчети като търговско дружество. През този период имаме отчетена загуба - през 2005 г., в размер на 27 млн. лв. поради намаляването на регулираните цени на електроенергията и ниския дял на свободния пазар. Това, което е различно за тази година, и, което се случва за първи път е, че сме на загуба през първо полугодие на годината, когато обикновено се реализират високи приходи, тъй като блоковете работят на пълно натоварване, а по-голяма част от разходите се извършват през второ полугодие, когато се отчитат ремонтните дейности. Основен фактор за отчетената загуба за първото полугодие на 2013 г. са значително по-ниските приходи от продажби на електрическа енергия в резултат на намаленото производство. В периода април-юни, от Електроенергийния системен оператор бе разпоредено значително ограничаване на натоварването на V и VI блок основно поради намаления износ на електроенергия за съседните страни, а и поради намаленото потребление в България. Това доведе до намалена реализация на електроенергия от АЕЦ и оттам - до намаляване на приходите за първите шест месеца на годината.

- Вярно ли е, че се бавят заплатите, налага ли се съкращаване на разходи?

- Не, няма забавяне на заплатите на работещите в АЕЦ "Козлодуй", ръководството на атомната централа спазва ангажиментите си по изплащането на трудовите възнаграждения на работниците и служителите в съответствие с трудовите договори и с Колективния трудов договор.

По отношение на въпроса дали се налага съкращаване на разходи - трябва да се има предвид, че голяма част от разходите на дружеството са нормативно определени, което ограничава възможностите за тяхното намаляване. Това са разходите за транспорт на отработено ядрено гориво, вноски във фондове "РАО" и "ИЕЯС", амортизации, застраховки "Обща гражданска отговорност", покриваща ядрена вреда, и "Индустриален пожар", разходи за осигурителни вноски и др. Размерът на разходите е лимитиран, съгласно одобрената бизнес програма на дружеството от БЕХ ЕАД, като се провежда политика по оптимизирането на административни и неоперативни разходи. Задължително искам да подчертая, че наш приоритет преди всичко е финансовото обезпечаване на дейностите, свързани с ядрената безопасност и радиационната защита в АЕЦ.

- Какви са възможностите да се намалят загубите, има ли вероятност централата да излезе на печалба?

- Разбира се, ние ще направим всичко възможно да се намалят загубите. Това, че цената за разполагаемост на АЕЦ за новия регулаторен период от 01.08.2013 г. е намалена от 27,00 лв.MWh на 22.45 лв./MWh, не означава, че дружеството ще бъде на загуба. Можем да приключим годината на печалба, след като успеем да реализираме максимално количество електроенергия на свободния пазар.

През август проведохме допълнителна тръжна процедура за доставки на свободния пазар. До края на 2013 г. очакваме да реализираме и допълнителни количества на нерегулирания пазар при изгодни за АЕЦ цени.

- С какво натоварване работят двата блока, очаква ли се да произвеждат на пълна мощност?

- През последните дни пети и шести блок работят с обща мощност от около 1800 мегавата, съгласувано с Електроенергийния системен оператор. Имаме готовност, в случай че ни бъде разрешено, да повишим мощността на блоковете до 100%. През втората половина на септември предстои спиране на VI блок за планов годишен ремонт и презареждане с гориво, като след приключването му в края на октомври VI блок ще работи на пълна мощност.

- Как се отразяват промените в Закона за енергетиката на Първа атомна? Какво се случва на пазара на ток след тях?

- Прекият ефект от въведените изменения в Закона за енергетиката върху пазара се прояви още в началото на август - облекчените нива на задължителните цени за мрежови услуги, заплащани върху количествата енергия за междусистемен обмен, доведоха до рязко нарастване на износа. Това от своя страна осигурява възможност за натоварване на конвенционалните производствени мощности, без да се утежнява балансът на енергийната система на страната. Логично подобна възможност води до повишаване на търговските обмени и до нарастване на абсолютната величина на приходите от реализация на произведената енергия. Положителният ефект е най-голям за бизнеса и за битовите клиенти, защото се намаляват разходите им за закупуване на електроенергия в сравнение с предходния регулаторен период.

- Инвестиционната програма на АЕЦ за тази година е 200 милиона лева. Наложи ли се да теглите заем, за да я реализирате?

- Към настоящия момент не се предвижда използване на заеми за изпълнение на инвестиционната програма на дружеството. Основен източник за финансиране на инвестиционната програма са амортизационните отчисления от стойността на дълготрайните активи. Те са нормативно признат ценообразуващ елемент и се възвръщат чрез приходите от продажба на електроенергия.

- Има ли опасност някои от дейностите, свързани с удължаване живота на двата хилядника, да не се изпълнят?

- Наред с осигуряването на безопасната и надеждна работа на ядрените мощности, в настоящия момент продължаването на срока на експлоатация на V и VI блок е наш основен приоритет и изключително важна задача пред атомната електроцентрала. Имаме разработена програма с конкретни мероприятия, по която се работи и дейностите се изпълняват в предвидените срокове. Освен знанията и професионалния опит на българските ядрени специалисти, използваме натрупания опит в тази област и на международни експерти. Знаете, че продължаването на срока на експлоатация на работещи ядрени мощности спрямо заложения в проекта срок вече е световна тенденция и международна практика. В тази посока е и изпълнението на проекта на Международната агенция за атомна енергия "Помощ при подготовката на Програма за продължаване на ресурса на блокове V и VI на АЕЦ "Козлодуй" по Програмата за техническо сътрудничество на агенцията. Този проект е насочен към обмяна на опит и добри практики и ще бъде особено полезен при изготвянето на документи, необходими при кандидатстването за удължаване на срока на експлоатация на енергоблоковете в АЕЦ "Козлодуй". По сключения с консорциум концерн "Росенергоатом" (Русия) - EDF (Франция) договор за комплексно обследване на фактическото състояние и оценка на остатъчния ресурс на оборудването и съоръженията на V и VI блок се работи по утвърдения график. В момента се обобщават данните от обследването на V блок. До края на годината резултатите ще бъдат обработени и систематизирани от изпълнителя и представени на АЕЦ под формата на Програма за подготовка на V блок за продължаване на срока на експлоатация. Успоредно с това се провеждат аналогични дейности и по VI блок, които, съгласно условията на договора, ще завършат през април 2014 г.

- Как върви проектът за VII блок?

- Към момента предпроектните проучвания и оценката на въздействието върху околната среда се изпълняват в рамките на сключените договори. Очакваме до края на годината всички изследвания и анализи, които се изискват по Закона за безопасно използване на ядрената енергия, да бъдат финализирани. Вярвам, ще се съгласите с мен, че проектът за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" е един много сериозен и мащабен проект, при изпълнението на който трябва стриктно да бъдат спазени всички нормативни и технологични изисквания. Ние работим изключително отговорно за неговата успешна реализация, защото изграждането на нова, съвременна ядрена мощност ще има стратегическо значение не само за бъдещето на АЕЦ "Козлодуй", но и на българската енергетика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай