Изненада? Щастливи ли са младите хора у нас

Какво показа проучването

Изненада? Щастливи ли са младите хора у нас | StandartNews.com

Интересни данни излязоха за това дали младите хора у нас са щастливи.

България драстично е променила само за малко повече от десетина години позицията си в световна класация за това дали хората се чувстват щастливи. Спрямо резултатите от 2013 г. в публикувания днес Световен доклад за щастието 2024 тя се изкачила с впечатляващите 63 позиции и застава след Сърбия, която с изкачване с 69 места е водещата страна в света.

Данните са на американската социологическа агенция "Галъл", като този път авторите са се фокусирали върху това как се чувстват различните възрастови групи в отделните страни. Изводът им е, че младите българи до 30 години са много, много по-щастливи от останалите си санъродници.

Това не е някакъв национален феномен, защото проучването за периода 2021-2023 г. показва, че промяната обхваща цяла Източна Европа, като сега практически няма разлика между младежите в тази част и в Западна Европа за това доколко са щастливи. Една от причините е, че младите хора в Западна Европа са обезсърчени, без позитивна перспектива, с трудно намиране на добра работа и малки шансове да се сдобият самостоятелно със собствено жилище.

В световната класация, обхващаща 145 държави и територии, България е поставена под номер 81 между Индонезия и Армения. Тя е и с най-ниската позиция за страна от Европейския съюз след Хърватия (63) и Гърция (64).

Но в глобалното подреждане при възрастовата група до 30 години България е на 40-о място. Тази класация се оглавява от Литва, следвана от Израел и Сърбия, Румъния и под номер 8. Следват още осем източноевропейски страни, сред които и Косово (23).

При хората на възраст над 60 години България е на 90-о място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай