Измама! Ето как ни лъжат с доматите

За какво да внимават потребителите

Измама! Ето как ни лъжат с доматите | StandartNews.com

Много ценен съвет бе даден на потребителите, във връзка с измамите по пазарите, които ги дебнат.

Търговците на плодове и зеленчуци в насипно състояние са длъжни да обявяват цените за килограм, напомнят от онлайн платформата "Ние, потребителите" по повод медийни публикации и коментари в социалните мрежи, че тези продукти масово се продават с цени за 100 грама или за половин килограм.

Това може да заблуди клиентите, че стоката е по-евтина.

Съгласно Закона за защита на потребителите, търговците са длъжни за продаваните в насипно състояние стоки да посочват цената за единица мярка, като в случая това е килограм.

Ако плодовете са поставени в опаковка, трябва да са известни цената за количеството в нея и цената за един килограм. Изключение правят случаите, в които продажната цена и цената за единица мярка са идентични.

Това означава, че дори търговецът да реши да продава 500 гр ягоди в кутийка, той не може да заобиколи разпоребдите и да посочи само цената за съответното количество – трябва да посочи и колко струва 1 килограм.

Обозначаването на продажната цена и цената за единица мярка става чрез етикети, ценоразписи, табели или по друг подходящ начин.

Цените трябва да са в левове, с включени всички данъци и такси, като и да бъдат недвусмислени, лесно разбираеми, ясно и четливо изписани и да не въвеждат потребителя в заблуждение.

Препоръката към търговците е да своевременно да коригират поведението си, а потребителите да бъдат по-внимателни, когато пазаруват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай