Изложба пред Народния театър алармира за проблема с неправилно изхвърлените фасове

Информационната кампания #ПромениКартинката партнира с вестник Стандарт за информационна изложба, която провокира отговорно потребителско поведение

Изложба пред Народния театър алармира за проблема с неправилно изхвърлените фасове | StandartNews.com
  • Информационната кампания #ПромениКартинката партнира с вестник Стандарт за информационна изложба, която провокира отговорно потребителско поведение

Едни от най-често неправилно изхвърляни отпадъци в световен мащаб са именно цигарените филтри. За да сподели фактите около глобалния проблем информационната кампания стартира серия от активности, част от които е и изложбата на любимия за всички в София - парк пред Народен Театър “Иван Вазов”. Провокативните визии разкриват фактите около глобалния проблем и ни карат да се замислим и осъзнаем, че всеки има роля в справянето с този проблем.

Кампанията също започва партньорство с Litterati - организация, чиято основна мисия е свят без отпадъци. Експертите на Litterati пристигнаха в София и извършиха тридневно проучване какви отпадъци, включително и фасове, изхвърлят потребителите, какво количество и къде най-често ги изхвърлят. Независимо дали става въпрос за пластмасова чаша, алуминиево кенче или фас от цигара, експертите събират геопространствени данни и показват какво и къде се изхвърля по  улици, тротоари и плажове в над 185 държави. Чрез своето мобилно приложение Litterati създават общности от хора, които идентифицират неправилно изхвърлени отпадъци и се обединяват около идеята за един по-чист свят. Тяхната платформа Analyze помага на общини, организации, компании да разберат какви отпадъци къде се появяват най-често, за да стартират успешни стратегии и действия за тяхното намаляване и премахване. Технологичното време за резултатите от потребителското поведение в София е около 2 месеца.

“Замърсяването и отпадъците са глобален проблем. Ние превръщаме отпадъка в данни. Всяка снимка на даден отпадък дава информация кой, какво, кога и къде изхвърля. След това компютърна технология разпознава от снимката - предмета, материала и марката на отпадъка, които често не са разпознаваеми и видими за човешкото око. И цялата тази информация служи за 3 неща: да се разработват политики, да се произвеждат по-устойчиви опаковки и хората да бъдат стимулирани да се държат по-отговорно”, сподели Джеф Киршер от Litterati на специално медийно събитие в София.

“Всички искаме да живеем в по-чиста градска среда и природата. Това няма да случи за ден или два. Но се надявам след 5 години да видим истинска промяна. И точно това правим с информационната кампания #ПромениКартинката”, сподели и Диляна Якова, мениджър Регулации и устойчиво развитие във Филип Морис България.

Фокусирайки се върху важността да знаем фактите, за да постигнем положителна промяна, информационната кампания #ПромениКартинката на Филип Морис България вече трета година продължава с интересни инициативи в различни градове в страната. 

Една от вълнуващите инициативи на кампанията #ПромениКартинката беше възобновена тази година - колаборацията с НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Вдъхновени от посланията на кампанията, студенти от академията по театрално и филмово изкуство създадоха нова серия от кратки видеа, посветени на темата, като част от обучителния модул “Социална реклама”.

Вече стартира и втората пътуваща изложба на кампанията. Тя започна от Велико Търново, след това пристигна в Габрово, а след това се отправя към Русе, Видин и Бургас.Информационните пана са подредени и в София, пред Народен театър “Иван Вазов” и могат да си видят до 16 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай