Изложба на моста на НДК показва връзките на България с Ватикана

Посветена е на посещението на папа Франциск у нас

Изложба на моста на НДК показва връзките на България с Ватикана | StandartNews.com
  • Проследяват се връзките между България и папските институции от 9-и век до днес

В навечерието на историческата визита на папа Франциск у нас беше открита изложбата "Християнските корени на Европа - Папството и българите". Тя е посветена на апостолическото пътуване на Светия отец и на връзките между България и Светия престол. Експозицията може да бъде разгледана на моста до НДК до края на май.

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПА ФРАНЦИСК ЧЕТЕТЕ ТУК

Върху 60 пана се проследяват връзките между България и папските институции от 9-и век до днес. В историята ни тези отношения са изиграли огромна роля - от признаването на славянската писменост до борбата за независима българска църква.

Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Всъщност България и папството имат много стари интересни, важни връзки за историята на Европа. Всъщност в онази епоха на ранното Средновековие България е една от първите ранносредновековни държави и тя почти веднага установява трайни отношения с Ватикана.

Изложбата разказва за връзките на Папството с княз Борис-Михаил и с цар Калоян, за тежката съдба на католиците след Втората световна война, за пребиваването на папа Ронкали в България и за най-знаковото събитие в новите отношения между България и Светия престол - посещението на папа Йоан Павел Втори през 2002 година.

Аксиния Джурова, куратор на изложбата: Ще бъде интересна за всеки, който се интересува от история, който се интересува от нашето кръстопътно положение и вечната игра между Изтока и Запада, Севера и Юга.

Пътят на изложбата ще продължи и по други места в България. А днес, в чест на посещението на папа Франциск в България, беше валидирана и пощенска марка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай