Издирват още 12 от горящия ферибот. Седмина са българи

Продължаващият огън, разпалван от вятъра, и гъстият пушек, попречиха на спасителните опити

Издирват още 12 от горящия ферибот. Седмина са българи | StandartNews.com

Продължава издирването на 12 души, изчезнали след избухналия пожар на ферибот близо до гръцкия остров Корфу в петък рано сутринта.

Седем от тях са българи, трима - от Гърция и по един от Турция и Литва, съобщиха гръцките власти.

Продължаващият огън, разпалван от вятъра, и гъстият пушек, попречиха на спасителните опити, но корабът беше изтеглен по-близо до сушата.

280 души бяха евакуирани. Двама бяха изтеглени от ферибота, след като бяха блокирани в трюма.

Плавателният съд „Юрофери Олимпия“, собственост на италианската фирма „Грималди Лайнс“, пътуваше от Игуменица в Гърция към италианското пристанище Бриндизи, когато пожарът избухна на палуба за автомобили.

Фериботът официално е превозвал 239 пътници и 51 екипаж. От него обаче бяха спасени двама афганистански граждани, пътували нелегално.

127 са били българските граждани, които са пътували на ферибота. Сред тях има и деца, които са добре, каза вчера заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова. 

Причината за пожара все още официално не е известна. Властите чакат огънят да угасне, за да може  корабът може да бъде изтеглен на безопасно място. Тогава горивото ще бъде изпомпвано в опит да се избегне замърсяването на морето.

АФП съобщи, че италианското министерство на околната среда се опасява от „възможен разлив“.

Министерството на транспорта координира прибирането на българите от ферибота в Йонийско море

Част от българите, оцелели при огнения ад на ферибот край гръцкия остров Корфу, се върнаха у дома, предаде междувременно БГНЕС.

По пътя от Корфу до тук част от групата е свалена в Петрич, София и Пазарджик, а до Пловдив стигнаха 12 души, съобщава БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай