Издирването на Александър от Перник продължава. Ето кой се включи

Демерджиев обясни, че няма категорични данни за отвличане на детето

Издирването на Александър от Перник продължава. Ето кой се включи | StandartNews.com

Още от вчера сме включили сили и техника в издирването на изчезналото дете в Перник, включили сме Столичната дирекция на МВР и Жандармерията, заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред журналисти, информира БТА. 

Той обяви началото на националния конкурс „Пътен полицай на годината“. Мен, като вътрешен министър, ме е срам да гледам автомобилите, с които те изпълняват задълженията си, посочи Демерджиев и уточни, че те са закупени през 2013 г.

"Нашата задача основно е да претърсим районите извън града, а доброволци правят такова претърсване в рамките на града. Ще направим всичко възможно да намерим детето", заяви той във връзка с 12-годишното момче, изчезнало в района на Болницата за долекуване, продължително лечение и рехабилитация в Перник. Инцидентът е станал вчера и издирването е започнало веднага, но досега детето не е открито.

Демерджиев обясни, че няма категорични данни за отвличане на детето, но е образувано досъдебно производство за отвличане, защото това ще помогне в издирването и ако има данни за някакво престъпление. 

За задържания с подкуп граничен полицай Иван Демерджиев уточни, че поисканият подкуп е свързан с обществена поръчка за снабдяване с джипиес на гранични кучета. Той е началник сектор, работи по тази поръчка и е искал да му бъде платено, за да се постигне определен резултат – да спечели поръчката определено дружество, каза вътрешният министър. 

"Работим от няколко седмици по този случай с отдел "Вътрешна сигурност" на МВР. Получихме необходимото съдействие и от страна на прокуратурата. Мисля, че достатъчно прецизно и категорично са извършени следствените действия, за да бъде установена вината му“, добави той.   

Демерджиев посочи, че исканият подкуп е в процент. Достатъчно голям е процентът, каза министърът. Според него подобни практики са основна причина да не бъдат добре обезпечени нашите сили. В момента водим ефективна борба и това няма да бъде последният арест на хора, които се занимават с това, допълни Демерджиев. По думите му не е бил подаван конкретен сигнал. Водени са разговори и нашата вътрешна сигурност е засякла такива, обясни той.

На въпрос относно информация, че военният, който е бил с убития на границата полицай, се е паникьосал и стрелял по подкреплението, а също така не е имал и радиостанция, Демерджиев отговори, че тази информация не е вярна в нито един от нейните аспекти. Стреляли са и по него, и по автомобила, зад който се е криел, посочи Демерджиев и уточни, че той е отвърнал на огъня. 

Демерджиев обясни, че добра комуникация с подкреплението не е имало, не защото не са работили уредите, а защото назад в годините не е постигната съвместимост между комуникационните системи на армията и МВР. Правим необходимото да снабдим силите на военните с наши радиостанции, уточни той.

Относно вчерашното убийство на столичния „Женски пазар“, Демерджиев потвърди, че става въпрос за междусъседска вражда. В отговор на въпрос Демерджиев каза, че мигрантският натиск спада. По думите му, ако при пика му опитите за незаконно проникване в страната са били около 1600 на денонощие, сега са 600. 

По повод вчерашния инцидент с мигранти, Демерджиев каза, че луксозният автомобил е следен по магистралата и е бил управляван от естонски гражданин. Апелирам към Народното събрание – ниските наказания, това, че не са криминализирани част от деянията, свързани с подобен нелегален трафик, води до това хора от цяла Европа да идват тук и да извършват тази дейност, коментира министърът.

Относно украинските бежанци, Демерджиев посочи, че близо 11 хил. ще останат на мястото, където се намират, заедно с техните деца, като това ще продължи още четири месеца, а останалите, които тепърва идват, ще минат буферно и престоят в Елхово до 30 дни, като ще бъдат насочени към държавни бази.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай