Изборът на Нинова е шанс за ново начало за БСП

Изборът на Нинова е шанс за ново начало за БСП | StandartNews.com

Кольо Колев,
"Медиана"

Аз лично очаквах Корнелия Нинова да бъде избрана за нов лидер на БСП, тъй като левицата болезнено се нуждаеше от символ на промяна, от някакъв знак, че поема по нов курс, тъй като малко или много през последната една година нейното влияние силно намаля. В този смисъл имаше ясно доловимо недоволство и очевидно желание за промяна. Така че не ме изненадва този резултат. Оттук нататък обаче трябва да се види дали просто ще имаме промяна на лидера, или промяна в поведението на партията. Изборът на Корнелия Нинова най-малкото е шанс за ново начало за БСП. Шанс да укрепи авторитета си като основна опозиционна сила, която да претендира и за управляваща сила.

Съмнявам се, че е възможно БСП да се разцепи след този избор. Разликата, с която Нинова победи Миков, не е голяма, но не мисля, че това ще доведе до разцепление в левицата. Причината Нинова да победи Миков е до голяма степен в желанието за ново начало в голяма част от партията и за намиране на ново лице, което да върне доверието на хората в левицата.

При всяко положение левицата ще бъде представена на президентските избори. Друг е въпросът дали кандидатурата ще бъде чиста на БСП, или консенсусна кандидатура, подкрепена от левицата и от други политически формати. Аз лично смятам, че второто е по-доброто решение - БСП да не издига чисто партийна фигура, а да потърси по-широка форма за издигане на по-широко приемливо лице, не само от левицата, но и от лявото, центъра и център-дясно.

Що се отнася до ветото над част от промените в Изборния кодекс, реакцията на президента Росен Плевнелиев е очаквана. Президентът каза: "Ще върна закона заради нашите братя в чужбина", като че ли не е ясно, че нашите братя в чужбина в крайна сметка не могат и не трябва да имат същите избирателни права и със същата тежест като българите в България. Политиката е разговор за пари от нашите данъци. Съгражданите ни в чужбина не участват в разпределението на нашите пари. Беше чудесна идея в чужбина да има например 5 депутатски места, които да бъдат избирани от българите в чужбина, но не и повече от това.

Възможно е да се стигне до някаква форма на политическа криза, но все пак да не надценяваме възможностите на ПФ в това отношение. Има достатъчно депутати, които може да бъдат приобщени към управляващото мнозинство. Далеч не е сигурно, че ако ПФ оттегли подкрепата си, това ще разклати правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай