Неделя,

История с продължение: Защо бабите от Татарево са щастливи

От: Стандарт -
История с продължение: Защо бабите от Татарево са щастливи
A
A
A

"Той е патриот до мозъка на костите си, нищо, че през последните 5 години живее извън родината, работи и сбъдва мечтите си чак през океана. Патриот е, защото носи България в сърцето си, родолюбец е, защото се трогна от съдбата на едно от многобройните западнали читалища у нас и се захвана да го възроди, да му даде нов живот. Мечтата му е да изиграе Роджър Федерер в неговия биографичен филм. Каква е връзката между Федерер, киното и българското читалище? Връзката е Атанас Атанасов. Той е на 25 г., родом от Хасково, актьор е, живее в Холивуд, преподава тенис на децата на знаменитости, допълва бюджета си с  работа като пицар, а от месец се е заровил в прахоляците на заключената от години театрална зала в читалището в първомайското село Татарево".

  • През 2015 г. Атанас Атанасов събра бригада от Холивуд, за да възкреси читалището в селото, сега вече е министър

Това е началото на исто-рия, публикувана на стра-ниците на "Стандарт" на 12 юли 2015 г. Днес, 6 години по-късно - на 13 декември 2021 г., същият този Атанас Атанасов се закле в Народното събрание като министър на културата. Какво се случи през тези 6 години и защо бабите от Татарево не могат да си намерят място от радост, че тяхното момче е станало министър?

От първомайското село са бабата и дядото на  Наско - Атанас и Петя. Двамата цял живот са били учители в местното школо. Животът им обаче е свързан и с читалището. Особено на дядо Наско. Той прави ансамбъл, имал е детска трупа, трупа за руски песни, водил ги е все в читалището. С него са свързани и най-хубавите детски спомени на Наско-младши. За театралния салон обаче разбира случайно, докато е за кратко е в селото. "Видях, че библиотеката в читалището е отворена и влязох вътре. Тогава библиотекарката ме попита: "Искаш ли да видиш и театъра, баба ти ми каза, че учиш театър?". Много ме учуди това, не знаях, че има в читалището и театър. Чувал бях, че са правили пиеси, но не знаех, че има сцена и то такава. И че цял живот ми е била под носа, защото тази врата я помня от малко дете, но тя винаги е била затворена". Когато вижда залата за първи път, младокът е възхитен, но веднага идва и усещането за тъга. Заради разрухата, която се отваря пред очите му - тежките, но увиснали завеси, прекрасните, но потънали в прах дървени столове от залата. Тогава в съзнанието му изплуват думите на негова преподавателка по актьорско майсторство:"Човек трябва да усеща къде Вселената флиртува с него и на това място да флиртува обратно с нея"."Когато видях за първи път театралната зала в читалището, точно тези думи направиха отключването вътре в мен, а аз реших, че ще го извърша и отвън. Всъщност вече не знаех точно как ще спасявам света, но знаех, че това е нещо, което трябва да направя в този момент и на този етап от живота си. Вътрешно осъзнах, че след 4 г. и след много помощ от хора, като проф. Петит, аз всъщност точно тогава открих театъра, във всеки смисъл", описва преживяното ентусиастът.Така се ражда проектът "Отключване". Наско записва клип, в който разказва за намеренията си и го качва в американска социална платформа за набиране на средства. Каузата да се съберат $20 000 долара напредва бързо. Хората даряват различни суми. Тези, които са дарили по $500, ще имат табела с името си на един от столовете в театралната зала. С част от парите ще бъде купен прожекционен апарат и екран, за да може хората в селото да се докосват до магията на киното.Най-напред обаче залата трябва да бъде изчистена и реновирана. Сред хората, които първи му подават ръка, са местният кмет и колегата му от Първомай.

Общинският кмет отпуска 10 000 лв. за ремонт на покрива на читалището. Така Наско запретва ръкави за почистването. Метлите и парцалите хваща и майка му. От Германия, за да го подкрепи, пристига и приятелката му Яна, а за да му помогнат, през океана прелитат и част от американските му приятели. Нужни са обаче още доброволци, за да се свърши работата в срок - до 18 юли, за когато е насрочено символичното "отключване" на театралната зала. Работата по реновирането и "възкресението" на театъра се заснема от млади оператори, приятели на Наско от Холивуд. Всички те идват на абсолютно доброволни начала и ще изработят документален филм, който първоначално ще бъде разпространен в интернет. Целта е лентата да представи едно от красивите кътчета на България и ентусиазма на хората по възраждането на една традиция, както и да напълни поне за малко село Татарево с млади хора, да съживи духа на бабите и дядовците и да им докаже, че самодейният дух, който са имали някога, не е загинал, споделя нахъсан Атанас Атанасов.Докато се ровят из боклуците в татарското читалище, младите хора от "холивудската бригада" се натъкват и на истински съкровища. Намират например стар театрален плакат на "Хамлет", откриват и носии. Не могат да зарежат тези ценности и затова ги подреждат на изложба в читалището.Така сградата на читалището е ремонтирана заедно със залата за кино, в която през октомври 2015 г. има прожекция за първи път от десетки години насам. Следват десетки концерти и културни изяви.

Наскоро се оженил за германката Яна

"Наско е прекрасно момче. Още не сме виждали съпругата му Яна, оженил се е съвсем скоро, но се надявам да я доведе. Дядото на Атанас почина преди шест години, щеше да е много горд с него, но баба му Петра е тук, на 83 години е жената и в момента е в Банкя на санаториум. И тя много се радва."Това каза пред "България Днес" кметът на село Татарево -  Петко Петков, който добре познава новия министър на културата Атанас Атанасов.Наско и германката Яна се познават от доста време, но предложението за брак дошло малко преди той да стане министър. В момента Яна е в Лондон, където работи и още не е ясно дали ще пренесе в София при мъжа си. Засега младото семейство няма планове за деца. Бащата на Атанасов е хирург, а майка му - икономист.

 

Тръгва към САЩ с идеята да се върне и да помага на България

През 2010 г. отличникът от хасковската езикова гимназия Атанас Атанасов и бивш съотборник на най-голямата тенис звезда на България Григор Димитров, с когото рамо до рамо израстват на хасковските тенис кортове, влиза на пълна спортна стипендия в Американския колеж "Уитман". Идеята му е и да продължи да се занимава с тенис. "Една част от мен искаше още малко да играе по-професионално тенис, понеже всички наши треньори в Хасково в този момент си заминаха, бащата на Гришо тръгна с него, тогава реших да продължа напред. Освен това влязох в езиковата, не ми оставаше много време. Та така исках да си продължа с тениса", разказва Наско.

Признава обаче и че не се е виждал като професионален състезател. "Не знаех точно какво искам да уча, а образователната система в Щатите ти дава възможността да тренираш и първите 2 г. не е задължително да обявяваш специалност, а можеш да пробваш различни неща. Та така, на тази възраст бях с идеята, че ще отида в Щатите, ще видя свят, ще се изуча и ще се върна в България да помагам на страната. И си мислех, че това ще го направя като икономист или като политик. Но много уроци научих за това време и най-вече този, че хората са много различни и човек е най-полезен за обществото и за себе си, когато прави това, което обича", споделя Атанас през 2015 г.

Един от модулите, които записва още в първия семестър в колежа "Уитман", е "актьорско майсторство". Разказва, че още докато си е бил в България, приятелите все му подхвърляли, че трябва да стане артист, понеже с шегите и имитациите си винаги бил сърцето на компанията. Така на 21 г. попада в класа на Кристофър Петит, който е от нюйоркската актьорска школа, завършил режисура в Колумбийския университет. Наско избира точно него за учител, понеже всички по-големи колежани казвали за Петит, че е най-добрият, но и най-строгият и е твърде прям. "За него ми казаха: "Крис Петит е много добър човек, но много разплаква студентите си, защото им казва всичко в очите, нищо не спестява!". И така аз си казах: "Това е моят човек! Аз обичам, като не струвам, да ми кажат, че не струвам!", откровен е българинът. Още с появата си за първи път на сцена пред професора обаче Наско му влиза под кожата. Думите на Петит са: "Отдавна не съм виждал такова излизане на сцена, смятам, че искам да те гледам още!". Наско признава, че е понасял и много тежки забележки от учителя си, но за всяка една от тях му е по-благодарен, отколкото за похвалите. Така проф. Петит пали младия хасковлия по театъра завинаги. Макар и вече колежанинът да е извървял пътя си, учителят му остава един от най-близките приятели. Виждат се винаги когато могат и до днес, пият по бира и си разказват случките от моментите на раздяла. "Ако не бях срещнал Петит, сигурно щях да съм много по-посредствен човек", признава Наско за влиянието, което е усетил.След като излиза от колежа, вече знае, че иска да живее в Лос Анджелис, в Холивуд. Става доброволец във Фестивала на Американския филмов институт и покрай тази си работа вижда от много близко филмовизвезди като Ал Пачино, Майкъл Кийтън, Едуард Нортън. Там се запознава и с венецуелката Габриела Гомес, режисьор, оператор, фотограф и сценарист. Първата му роля в Холивуд е в музикален клип, а Гомес го включва в свой трейлър, с който се представя на конкурс за жени-режисьори. Видеото е избрано за представяне в Египетския театър, който е един от най-старите в Холивуд. Това е и прощъпалникът на Наско на големия екран, появява се макар за секунда-две. Макар и за кратко, това е неоценим опит.

Тренира деца на знаменитости,  става най-атрактивния пицар

Когато завършва колежа в САЩ, Атанас кандидатства и получава документ, с който може да работи легално 1 г. Започва като треньор по тенис. Учи децата на част от холивудските знаменитости на тънкостите с ракетата. Сред ученичките му е дъщерята на актрисата Мариса Томей. Българинът работи на няколко места, за да се издържа, преследвайки мечтата си. Печели допълнително и като пицар. Понеже е артистична личност, а обича и кулинарията, много бързо става най-атрактивният пицар, не само заради стила си на подреждане на пиците, а и заради начина, по който забавлява околните. Само след месец му вдигат заплатата.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички