Истината за смъртта на 15-годишната Даная. Нарушения в две болници

Можеше ли да бъде спасена?

Истината за смъртта на 15-годишната Даная. Нарушения в две болници | StandartNews.com

Нарушение в две лечебни заведения при предписването и отпускането на лекарствен продукт е констатирала повторната проверка по случая с починалото 15-годишно момиче Даная. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

8 месеца след като момичето изпадна в мозъчна смърт в "Пирогов", а родителите дариха органите му на четирима души, все още има съмнения дали Даная е можело да бъде спасена.

За да даде отговор "Медицински надзор" започна втора проверка по случая. При нея е станало ясно, че не са спазени разписаните правила в Наредба № 4 от 4 март 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, контролът, по която се осъществява от други органи, с оглед на което сме ги сезирали за вземане на отношение по компетентност.

Втората проверка е извършена в периода 9 януари 2024 г. – 19 януари 2024 г. Служителите са проверили болниците "Пирогов" и "Царица Йоанна – ИСУЛ", както и Медицински център „Малчовците" ООД - София, болница и диагностично-консултативния център към болница „Токуда", Амбулатория за първична извънболнична медицинска помощ индивидуална практика „Смарагд 57" ЕООД - Кресна и „Доктор К. Пандева"- ИППМП ЕООД - Благоевград.

Във втория екип проверяващи са участвали различни служители от тези, които са извършили първата проверка. Те са с образование по Право, Медицина и Фармация, обясняват от Агенцията.

Констативните протоколи, ведно с документите, получени при повторната проверка, са предоставени днес на сектор „Противодействие на корупцията в администрацията", отдел „Икономическа полиция" към Главна дирекция „Национална полиция".

Първата проверка оневини болницата, но резултатите от нея така и не станаха публични. Майката на Даная - Ани Стоянова намери три неистини в одита от 52 страници. Първата е, че момичето е починало от основното си заболяване. Втората лъжа според нея е, че е имало втори удар на главата. И последната е, че лекарството за кръвоизливи е било налично в "Пиргов".

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай