Искат поне 100 операции на болница

Искат поне 100 операции на болница | StandartNews.com

София. Минимум по 100 операции на 10 легла трябва да имат малките болници, за да притежават отделение по урология. Това се предвижда в промени на медицинския стандарт по урология, които предлага здравното министерство.

Досега изискванията бяха за 200 операции на 10 легла. Снижаването се прави, за да се улесни работата на общинските болници. В промените се залага изискване и за наличието на един уролог, както и на един лекар без специалност. При болниците от второ ниво критериите са за 150 операции на 10 легла и четирима лекари - двама уролози и двама без специалност. При големите клиники трето ниво изискванията съответно са за 300 операции за 10 легла и поне шестима медици, от които четирима да са уролози.

Промени се правят не само в този медицински стандарт. От 15 хил. на 30 хил. пък се увеличава минималният брой изследвания, които трябва да прави една лаборатория в ДКЦ или МЦ. Това предвиждат проектът за промени на стандарта по клинична лаборатория на МЗ. Идеята е така да се гарантира качество на услугата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай