Искаме Ден на забравения войн

Искаме Ден на забравения войн  | StandartNews.com

Дарихме 700 000 лв. и над 30 000 книги, учим децата на рицарска чест
Изключваме тамплиер, ако се отклони от християнския морал, казва Великият приор Румен Ралчев

* Стремим се да сме пример в обществото
* Изисквам от рицарите и дамите честност, коректност и постоянство
* Трябва да помним, бойците, станали излишни заради смяна на политическата доктрина
* Обаянието на Баташов ни липсва

Рицари и дами от 6 държави се събират от днес в курорта Златни пясъци. В него утре започва XVIII Национален конвент на Велик приорат България. Той е ментор на рицарите в Беларус, Украйна, Русия и Кения. Специални гости на Конвента ще бъдат рицарите от Велик приорат Сърбия. Пред тях утре Великият приор Румен Ралчев ще покаже за първи път пилотните бройки на том номер 3 от мащабния си изследователски труд "Тамплиерство и масонство". "Съвременният орден на Храма и присъствието му в България" разкрива тайните на неотамплиерството, съдържа непоказвани досега в света устави и документи на Ордена. Луксозното издание с твърди корици ще е съвсем скоро на пазара със "Стандарт".

- В "Махалото на Фуко" гениалният Умберто Еко пише: "По какво ще познаете лудия? Той рано или късно проговаря за тамплиерите!" Прав ли е, г-н Ралчев?

- Ако да даваш, вместо да вземаш, е лудост...Ако да жертваш себе си, вместо да обсебваш и присвояваш, е лудост, то да - прав е Умберто Еко. Луди сме и се гордеем с това.

Орденът на Храма и тамплиерите са едно огромно море от история, философия, градация от морални ценности и поуки, които във времето и сега вдъхновяват и привличат много християни по целия свят. Себеотрицанието, храбростта и саможертвата на средновековните "Рицари на Христа" и в наши дни са достойни за уважение и подражание. Независимо от времевата дистанция, делото на монасите войни не е забравено и то е оставило своя отпечатък в науката, изкуството и историята на много страни по света.

- Във време на политически страсти и обществено противопоставяне, когато авторитетите в България целенасочено се рушат, какво означава да си рицар у нас?

- Ние създадохме едно общество от единомишленици, независимо от партийната принадлежност и симпатии на всеки един от нас. Опитваме се да даваме пример в обществото за градивност и събуждане на християнските ценности и морал.

- Кой е най-големият успех за Вас като тамплиер и за Велик приорат България?

- Преди почти шест години ние извършихме нещо нечувано в България. Обединихме две фракции от тамплиери в един Велик приорат. На дело показахме, че още е живо смирението и не всичко е борба за надмощие.

- На 7 юни показвате за първи път том номер 3 от мащабния си труд "тамплиерство и масонство". Бяхте обещал с него да "свалите картите" за Ордена в България. Кои са тамплиерите у нас и с какво са променили най-новата ни история?

- В този том, доколкото това е възможно, са посочени пионерите на тамплиерството у нас, структурата и основните етапи на развитие на неотамплиерството в света и в България.

- Има ли министри и депутати сред тамплиерите у нас и кои са те?

- Съвсем разбираемо е да не отговоря.

- Българите с голяма обич и признателност си спомнят за големия актьор Андрей Баташов. Какво за тамплиера Баташов не знаят хората у нас?

- Той беше един изключителен мой приятел и брат в Ордена още от самото начало. Неговото участие в организационния живот на Великия приорат и провежданите ритуали придаваше един неповторим колорит и обаяние, което ни липсва. Изключително набожен и отдаден на каузата Рицар.

- Като Велик приор какво изисквате от рицарите и дамите във Велик приорат България?

- Преди всичко честност, коректност и постоянство.

- Тамплиерите са наследници на военен орден. Затова в устава им днес са предвидени морален съд и изключване. За какви прегрешения?

- Изискванията на нашия Устав и Правилник повтарят тези на Ордена на Рицарите тамплиери на Йерусалим. Те са задължителни за Рицарите и Дамите в целия свят. Тяхното нарушаване води до изключване. Като най-често това е следствие на загубване от Рицаря на доброто име в обществото или грубото нарушаване на вътрешните правила, норми на държание и дадената клетва.

- Като последователи на най-големия и най-влиятелен християнски орден в Средновековието днес за братята и сестрите от Велик приорат България има условие - християнското кръщение. Как работите с Българската православна църква? Одобрява ли тя дейността ви или се страхува от вас?

- Всички Рицари и Дами са кръстени християни. Великият приорат на България е гражданска организация, регистрирана според законите на републиката. Орденът на Рицарите тамплиери на Йерусалим като световна организация е асоцииран член на ООН и редица други международни организации. Така погледнато не би трябвало да имаме проблем с БПЦ. Към този момент поддържаме добри връзки с част от висшия клир и множество свещеници, но нашите контакти с патриарх Неофит не са официализирани.

Едно е ясно - в тяхното полезрение сме.

- В том номер 3 - "Съвременният орден на Храма и присъствието му в България" описвате подробно дейността на неправителствената организация в обществена полза Велик приорат България. Тя развива хуманитарна, обществена и издателска дейност. Колко пари за благотворителност са дали тамплиерите у нас?

- За 6 години ние издадохме със собствени средства 27 уникални книги. На всеки три месеца отпечатваме по едно сп."Тамплиер". Голяма част от тях дарихме на читалища, училищни библиотеки и отделни нуждаещи се обществени групи. По наши разчети това са 30 000 тома за краткото ни съществуване като организация. Последните три години нашата благотворителност надхвърля 700 000 лева и 15 000 часа доброволен труд. Тук не се включва ежегодната благотворителна дистрибуция на медицинско оборудване и апаратура, осигурена от Велик приорат Германия.

- Имате програма за работа с деца, наречена "Млад рицар". В какво се изразя тя?

- Извън класни занимания с ученици от 5-7 клас по план, съгласуван с родителите. Занятията се водят в присъствието на родител, учител и разбира се наши представители.

Децата се запознават с основи на християнството и поведение в църква, история на родния край, старинни бойно-приложни спортове и други свободно избрани предмети. Всичко това е безплатно за тях, а в края на лятото първенците отиват на наши разноски на Черноморието.

- Как се приема програмата от родители и учители?

- От тях - много добре. Естествено имаме и "обществени противници", но това е нещо, което е неминуемо. Все пак вместо само да ни критикуват по-добре е да хвърлят енергия и да направят нещо практически в полза на децата.

- На 6 юни в курорта Златни пясъци започва XVIII Национален конвент на Велик приорат България? Какви решения ще вземе той?

- Ще се проведе Велико общо събрание, на което ще отчетем изминалия период и ще се избере ръководство. Ще се състои Велик съвет, който ще планира и гласува развитието на тамплиерството за следващите години. След това ще приемем нови Рицари и Дами, включително от Русия, Украйна, Беларус и Кения. И ще наградим заслужили членове.

- На 18 март 1314 г. се навършиха 700 години от изгарянето на клада на последния велик магистър на тамплиерите - легендарният Жак дьо Моле. Как Орденът почита паметта му?

- Смъртта на Жак дьо Моле е брутална екзекуция на 72-годишен войн. Кладата му е кулминация на цинично и политически режисирано беззаконие, организирано от безскрупулния Филип Хубави и неговата пионка папа Климент V. Двамата са били задължени на тамплиерите, но въпреки това ги унищожават.

Само ден преди да бъде арестуван и подложен на най-жестоки мъчения Жак дьо Моле лично носи ковчега на Императрицата на Константинопол - съпруга на брата на Крал Филип IV в почетната кралска процесия, като привилегирован съюзник на Филип тV. Съдбата на Жак дьо Моле повдига въпрос, изключително актуален и днес: как се отнасяме към воините си, към хората на военния дълг, към всички, които да се клели в честта на пагона.

Убеден съм, че ако Жак дьо Моле бе политик или дипломат, той щеше да спаси и себе си, и ордена си. Но той е бил обикновен монах и воин, вярвал е в авторитети и субординация, разчитайки до последния си дъх, че единственият човек, пред когото е отговорен - папата, ще го спаси. Като всеки войник и той е разчитал, че ще получи уважение и признание след битките, заповядани му да води от неговите началници.

Воините не са дипломати. Те винаги са ставали жертва. Защото са полагали клетва в името на доктрина. Когато тя се смени, воините стават излишни. Отстраняват ги и ги забравят.

Затова ние започваме кампания за обявяване на Ден на забравения войн. Искаме на този ден да се отдава почит на бившите служители на въоръжените сили. Не на загиналите, а на живите - онези, които са отпаднали, отписани, пожертвани, които са станали "излишни", защото са участвали във вече минали, бивши конфликти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай