Интернет - заплаха за бутици и туроператори

Интернет - заплаха за бутици и туроператори | StandartNews.com

Дрехите и спортните стоки бият по интерес в мрежата електроникат

Интернет променя правилата за търговия. А ролята на глобалната мрежа ще се засилва с всяка изминала година, защото онлайн пазаруват предимно по-младите и по-образовани хора. Когато днешните младежи навлязат в зрялата си възраст, традиционните магазини за дистрибуция на стоки и услуги ще бъдат изместени от онлайн канали за продажби. И колкото по-рано бизнесът се настрои към новите правила, толкова по-голям шанс има да оцелее в променящата се среда.

Интернет се превръща в сериозна заплаха за бутиците и туроператорите. Все повече хора предпочитат да си поръчат дрехи онлайн, вместо да ходят до магазина за да си купят нова блуза или обувки. Интернет позволява и директната комуникация с хотела, без да се налага използването на туроператор като посредник.

Всеки 5-ти българин пазарува онлайн, сочат данни на Националния статистически институт за 2015 г. 18,5% от анкетираните от НСИ 9011 граждани на възраст 16-74 години пазаруват и през интернет освен в традиционните магазини. Делът на хората, които купуват стоки или си резервират услуги през мрежата, нараства с 1,9 процентни пункта спрямо предходната 2014 г., като при мъжете увеличението е с 1,3%, а при жените - с 2,5%. При електронната търговия са отчетени съществени различия по отношение на образованието, като делът на хората с висше образование, поръчвали стоки или услуги онлайн, е 38,6%, а на тези с основно или по-ниско образование е едва 5,6%.

Най-търсени онлайн са дрехите и спортните стоки - 71,2% от пазарувалите по интернет са купували такива артикули, сочат данните на НСИ. Масовото навлизане на моловете вече промени пазара и сви оборотите на магазините по търговските улици. Сега интернет също променя правилата на играта. Като тази тенденция се наблюдава не само в България, а и във всички развити страни.

На второ място по популярност сред българите, които пазаруват в интернет, са стоките за дома - мебели, играчки и др. Такива стоки са купували онлайн 31,4% от хората. На трето място са пътуванията и хотелските резервации, които са привлекли вниманието на 30,6% от потребителите в мрежата. Възможността хората сами да си запазват хотел не само в страната, но и в чужбина, сериозно свива оборотите на туроператорите. Затова за да се задържат на пазара те вече предлагат допълнителни услуги като уреждане на транспорт от летището до хотела, резервация на билети за музеи или мероприятия в съответната страна и т.н.

Сериозен дял имат и хората, които купуват онлайн електроника (включително фотоапарати) - 20,4%, сочат данните на НСИ. Оказва, че онлайн много по-често се купуват дрехи и спортни стоки, отколкото електроника. Въпреки че в традиционните магазини дрехите може да се пробват и да се провери качеството на изработката. Докато качеството на мобилните телефони например се определя от техния производител и няма значение дали са купени онлайн, или от кварталния магазин. Явно за избора откъде да бъде закупена дадена стока има допълнителни фактори като например гаранцията. Потребителите искат да са сигурни, че и след две години, колкото обикновено е гаранционният срок за електроника, търговецът ще бъде на пазара и лесно ще могат да върнат стоката, ако има дефект.

Популярност набират сайтовете с отстъпки

Сайтовете за колективно пазаруване стават все по-популярни заради големите отстъпки, които предлагат. Най-голям дял от продажбите чрез тези сайтове имат услугите в сферата на туризма. Основният интерес се насочва към почивките у нас и в съседна Гърция. Следват ги козметичните услуги, ваучерите за заведения и масажи, коментираха за "Стандарт" хора от бранша. Данните не са учудващи, като се вземе предвид фактът, че 66% от ползвателите на сайтове за колективно пазаруване са дами на възраст между 25 и 34 години. Господата проявяват интерес главно към офертите за автомобила - автомивка, смяна на гуми, годишен технически преглед и пр. През последните шест месеца нараства и търсенето на оферти за театрални постановки, както има и по-голямо предлагане на електроуреди с отстъпка.

Предпочитани са българските магазини

Предпочитани са българските онлайн магазини, показват данните на НСИ. 87,3% от хората, които пазаруват в интернет, са правили поръчки от български онлайн търговци. Магазините в интернет от държави в ЕС се радват на интереса на 39,9% от българските потребители. Докато от сайтове от други страни са пазарували само 14,5% от активните потребители в интернет.

Проблематични при пазаруването онлайн са сайтовете с недостатъчно добър потребителски интерфейс и трудна навигация. 8,5% от анкетираните посочват това за основна причина да не пазаруват онлайн. 6,2% пък имат опасения относно сигурността или поверителността при предоставяне на лични данни в интернет. Учудващо, потребителите са по-склонни да предоставят кредитна информация в чуждестранни сайтове, отколкото в български. При поръчка от български търговци продължава да се предпочита наложеният платеж като метод на плащане.

Младите най-често са пред компютъра

През 2015 г. 54,6% от населението на възраст 16-74 години използва интернет всеки ден или поне веднъж седмично, показват данните на НСИ. Положителна е и тенденцията за намаляване на относителния дял на лицата, които никога не са използвали интернет - от 37,1% през 2014 г. до 34,7% през 2015 г.

Най-активни потребители в мрежата са младежите на възраст между 16 и 24 години. През 2015 г. 84,1% от тях използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично. Образованието има голяма роля в използването на интернет. Докато 86,3% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, то едва 24,7% от тези с основно или по-ниско се възползват от възможностите й.

В сравнение с предходната година се наблюдава увеличение на използването на облачни услуги - от 21,31 на 31,2% от потребителите в интернет. Младежите на възраст 16-24 години са най-активните ползватели на услугата (43,1%), следвани от хората на 25-34 години (37,4%). Едва 12,4% от българите над 55 години използват складово пространство в интернет.

Регулярните потребители най-често използват мрежата с цел комуникация. 83,3% от тях осъществяват телефонни или видеоразговори през интернет, а 78,9% използват електронна поща. Три четвърти (75,9%) участват в социални мрежи, а 70,7% четат онлайн новини.

Основни дейности в интернет са намиране на информация за стоки или услуги (61,7% от потребителите го правят), търсене на здравна информация (50,1%) и консултиране с онлайн енциклопедии (43,3%).

19,5% от потребителите използват интернет за търсене на работа, а 9,8% - за интернет банкиране. 17,8% от хората използват интернет и за взаимодействие с органите на държавната администрация и местното самоуправление.

27,5% от потребителите са засегнати от вируси

27,5% от потребителите на интернет са имали проблеми, свързани със заразяване на компютъра с вирус или друг зловреден софтуер(напр. "червей" или "троянски кон"), което е довело до загуба на информация или време, сочи анкета на НСИ. Сравнително малък е делът на интернет потребителите (3,6%), станали жертва на злоупотреба с лична информация. Въпреки това обаче, 21,8% от интернет потребителите са изразили притеснение, свързано с предоставянето на лична информация в социални или професионални групи в мрежата. А над 18% от хората са ограничили пазаруването в интернет или онлайн банкирането заради недостатъчно доверие в сигурността. Близо две трети (65,7%) от потребителите на интернет обаче нямат притеснение за сигурността, което да ги е ограничило при използване на мрежата. Половината от потребителите (50,8%) извършват регулярно архивиране на файлове от личните си компютри на външно устройство за съхранение или в облачна интернет технология, с което предотвратяват евентуална загуба на информация.

10 важни съвета, за да нямате проблеми

1. Проучете внимателно легитимността на търговеца или онлайн магазина, от който сте решили да пазарувате

2. Проучете условията на сделката - допълнителни финансови разходи за доставката или други логистични такси, срок на получаване на стоката и общите условия

3. Обърнете внимание на характеристиките на стоката, сравнете я с други стоки и прочетете потребителските й ревюта в други сайтове

4. Запознайте се подробно с условията за връщане на стоката или за предявяване на рекламация в случай на дефект

5. Сравнявайте няколко оферти за един продукт от няколко различни сайта

6. Не плащайте авансово, освен ако не сте сигурни в легитимността на търговеца

7. Запознайте се с личните си права при онлайн пазаруване и не се заблуждавайте, че нямате същите права каквито имате в конвенционален магазин

8. Уведомявайте писмено търговеца, ако искате да откажете покупка

9. Пазете документите, свързани с покупката - гаранционна карта, касов бон и т.н.

10. Не се заблуждавайте, че онлайн пазаруването е рисково. То има много повече предимства, отколкото недостатъци

(Съветите са на Комисията за защита на потребителите)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай