Индонезия е следващата цел на световния джихад

Индонезия е следващата цел на световния джихад | StandartNews.com

Нов страховит сценарий за развой на радикалния ислям готви организацията Мюсюлманско братство. Такава информация вече са получили египетските служби. Става въпрос да се привлече в световния джихад най-голямата мюсюлманска страна - Индонезия, която е с население 230 милиона души. Не е тайна, че индонезийската партия "Справедливост и благоденствие" е сателит на Мюсюлманското братство. Тя произлиза от също мюсюлманската формация "Справедливост", която бе създадена през 1998 г. ,а след това бе преименувана през април 2002 г. От създаването си тази партия агитира за реализирането на законите на ислямския шериат.

По време на изборите от 2009 година партията спечели 11,9%, тоест 57 народни представители от общо 560 депутати на индонезийския парламент, което я подреди като четвърта сила. "Справедливост и благоденствие" бе в коалиция с Демократическата партия на проведените наскоро президентски избори, което качи на власт президента Джоко Уабудудо. В последните парламентарни избори, проведени през 2013г., партията спечели 45 места в местния парламент, заедно с което има огромно влияние чрез местната власт - стотици кметове и общински представители в по-малките населени места.

Разработваният сценарии е финансиран от Катар и Турция с политически американски чадър, целящ привличането на над 8000 индонезийски младежи, привърженици на споменатата партия, които да се включат в ИДИЛ. Младежите ще получат военната си подготовка на турска територия, а след това ще бъдат изпратени в Сирия. Впрочем, този сценарий се повтаря, както беше през 80-те години от така наречените муджахидини в Афганистан срещу съветското присъствие там.
Индонезия се управлява косвено от ислямистите като бедна страна с голям брой на младежка безработица. Създателите на този сценарии внушават на младежите, че сунитите трябва да се надигнат срещу шиитите и руските неверници.

Тук обаче искам да подчертая, че опасността надминава Сирия за по-далечна цел. Египет реагира бързо по различни форми и канали, тъй като информацията посочва, че това няма да бъде единствената пратка от индонезийски муджахидини (над 1000 индонезийци участват в редиците на ИДИЛ). Да не забравяме участието на индонезийските младежи, които учат в университета Аласхар в Египет, по време на протестите на Мюсюлманско братство след свалянето на бившия президент Мурси чрез народната революция от 30 юни 2013 г.

Емисари от световното братство са в постоянни обиколки в ислямските държави и в Източна Европа, където има ислямски малцинства, за привличане на повече муджахидини за каузата на ИДИЛ.
Миналия вторник (22 септември) египетските въоръжени сили и полиция успяха чрез съвместна акция в южните градове да ликвидират 20 джихадисти, повечето от които чужденци, и да заловят още 9 с много тежки оръжия, взривни устройства, черни знамена и материали, пропагандиращи за ИДИЛ. Тяхната цел бе да обявят Южен Египет за емирство на Ислямска държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай