Имат ли връзка трусовете у нас с бедствието в Турция

Говорят специалисти

Имат ли връзка трусовете у нас с бедствието в Турция | StandartNews.com

Земетресенията от последните дни в Димитровград и в Кърджалийско нямат връзка с опустошителното земетресение в Турция. Това каза в ефира на БНР проф. Николай Милошев, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН:

„Не трябва да се бърка нормалната сеизмична активност и да се правят връзки между трусовете в Димитровград и Кърджали и унищожителното земетересение в Турция. Трусове винаги е имало и ще има. България също е в земетръсна зона, макар и не толкова активна, колкото Анадолската", каза професорът.

"В Турция има и един още по-страшен разлом от Анадолския. Това е Северно Анадолския разлом, който достига до Истанбул. Успокояващо е, че в момента там няма никаква сеизмична активност.  В момента спокойно можем да кажем, че няма сеизмична заплаха за България. Има леки трусове в Маришкия басейн, които съвпаднаха със силното земетресение в района на  турско-сирийската граница. Но е само съвпадение във времето", допълни проф. Николай Милошев, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай