Има ли връзка между трусовете в Румъния и Анадола? Говорят учените

Днес е било същинското земетресение

Има ли връзка между трусовете в Румъния и Анадола? Говорят учените | StandartNews.com

Земетресенията, разтърсили карпатската област Олтения в Румъния и усетени в Сърбия, са отражение на катастрофата в Анадола, смята авторитетният сръбски геолог д-р Драган Милованович Кене, професор в Минно-геологическия факултет в Белград, пише сръбският вестник "Новости", цитиран от БТА.

Още на 6 февруари, когато станаха мощните земетресения в Турция и Сирия, професорът каза за "Новости", че експлозията на сеизмична енергия, която се освободи на източно-анадолския разлом, ще се разпространи по целия Алпийско-хималайски пояс, на който се намират и Сърбия, и Румъния.

Проф. Драган Милованович Кене се е консултирал с колеги във връзка с най-новите земетресения в Румъния, усетени и в Сърбия (както и в Бъгария - б.р.), и се съгласили, че това не са самостоятелни трусове, а последица от катастрофата в Турция и Сирия. Трусове с епицентър на малка дълбочина, каквито станаха в Анадола и Сирия, освобождават огромна енергия, която се разпространява по Алпийско-хималайския пояс и въпросът е само къде тази енергия ще се изрази, каза д-р Милованович.

Това е последица от страховити тектонични промени на мястото, където африканската континентална плоча се приплъзва под евразийската. Не бива да се стига до паника, защото повечето специалисти са съгласни, че трусовете в Румъния и Сърбия са симптом на успокояване на земята, макар винаги да има и известни резерви, каза професорът.

Д-р Милованович каза вчера и за вестник "Данас", че според измерванията в Сърбия през последните сто години, "в нашата зона не би трябвало да стават земетресения, по-силни от шеста степен".

Български учен обаче смята, че няма връзка между последните земетресения в Румъния и станалите по-рано в Южна Турция и в Сирия.

Земетресението в Румъния

Земният трус с магнитуд 5,8 в района на румънския град Търгу Жиу, който е усетен и в България в 15.16 ч. днес, е същинското земетресение, каза пред БТА чл.-кор. проф. дн Николай Милошев, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география при Българската академия на науките (НИГГГ-БАН).

Ученият отбеляза пред БТА, че след това земетресение са регистрирани още четири с намаляващ магнитуд - 4,3; 3,9; 3,4; 1,9. Той посочи, че последното е извън прага на усещанията, освен в епицентъра на труса.

По думите на Милошев, вчерашното земетресение с 5,3 магнитуд е било т.нар. форшок (преди основното земетресение). Обикновено най-силното земетресение е това, което е реално реализирано на место, а останалите трусове са или предвестници предземетресения (форшоковете) или афтършоковете - следтрусовете, поясни ученият.

По информация в НИГГГ-БАН е трусът, усетен в Северозападна и Централна България и на места и в южната част на страната. В института са получили информация от София, Пловдив, Перник, Кула, Велинград, Горна Оряховица, Ябланица, Стара Загора. В Хасково е имало съвсем леко усещане. Доста осезателно е усетено в Северозападна и Северна централна България - Видин, Враца, Монтана, Козлодуй, Русе. Според учения по на изток от Русе надали е усетено.

Според проф. Милошев няма връзка между зачестилите земетресения в Румъния и станалите по-рано силни трусове в Южна Турция и в Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай