Има ли странични реакции от смесване на ваксините?

Обсъждат се възможностите за дарения и препродажба на ваксините

Има ли странични реакции от смесване на ваксините? | StandartNews.com

 „Има случаи на смесване на РНК ваксините с векторните. Към момента няма данни за сериозни странични реакции, като в следващите дни ще стане ясно.“ Това каза директорът на ИАЛ Богдан Кирилов в сутрешния блок на БНТ.

 „Обсъждат се възможностите за дарения и препродажба на ваксините. Ваксините не може да се преподават на цена по-висока от закупената, но на по-ниска цена е теоретично възможно, заяви Кирилов.

По думите му България може да води такива преговори, но трябва да се получи съгласие от компанията производител на конкретната ваксина за извършване на дарения или препродажба.

„Много внимателно се анализира информацията, изискват се постоянно данни какво се очаква“, уточни Богдан Кирилов.

„Има по-висок интерес на хората към ваксинирането. Информационната кампания трябва да продължи“, призова Кирилов.

Над 2.5 млн. дози вече са доставени, над 1 160 000 са поставените дози ваксини. Изключително активно участват всички медицински специалисти, като Кирилов се надява в следващите седмици заради големия брой доставки на ваксини, да се увеличи темпът и да бъде достигнат колективният имунитет.

Тази седмица трябва да пристигнат доставките от четирите разрешени за употреба на ваксини. Днес се очакват 19 200 от ваксината на „Янсен“, утре 36 000 дози от „Модерна“ и в петък от „Астра Зенека“. За месец юни 2.5 млн. дози се очакват, а до края на този месец 1 млн. Основният дял от доставките ще бъдат РНК ваксини, отчете Богдан Кирилов.  Положителното е, че хората, на които е поставена първа доза от Оксфордската ваксина, не отказват поставянето на втора доза, допълни той.

В следващите дни ще бъде извършена инспекция на производствените бази в Русия за ваксината „Спутник V”. В следващите две седмици се очакват по-конкретни срокове за становището на Европейската агенция по лекарствата, обясни той.  Нашата работа продължава изключително активно и в момента, в който бъде създадена организация, ние ще бъде налице, каза още Богдан Кирилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай