Има ли на пазара бебешка каша с олово? Говори министър Вътев

Предстоят проверки от крайната цена на храните по магазините назад по веригата

Има ли на пазара бебешка каша с олово? Говори министър Вътев | StandartNews.com

Партидата бебешка каша, в която беше открито съдържание на олово, е изцяло изтеглена от пазара. Това коментира министърът на земеделието Кирил Вътев по НОВА. Той посочи, че са направени всички необходими проби и уточни, че става въпрос за една единствена партида.

“Изтеглена е на 100%, направени са всички необходими проби. Успокояващото е, че концентрацията е в много минимално съдържание, но все така е стряскащо да чуеш, че в храната има олово. Успокояващото е, че количеството не застрашава здравето на никого”, каза Вътев.

Министърът засегна и темата с вноса на чуждо месо. Причината - животновъдите настояват колбасите у нас да се правят само с българско месо. 

От бранша обаче алармират за проблем: “Нямаме достатъчно суровина. И по тази причина трябваше да преработим цялата документация като вмъкнем, че този продукт ще се произвежда и от европейско месо”, заяви Румяна Добрева, производител на горнооряховски суджук.

“Винаги е имало недостиг на говеждо месо и винаги се е внасяло. Още по времето на социализма внасяхме от Бразилия и Аржентина. Не е нищо ново. Този отрасъл липсва”, посочи тя.

Министърът подчерта, че проблемът не е нов. А част от него е и липсата на достатъчно кланици. Повечето такива у нас са с много малък капацитет и високи разходи.  Министърът подчерта, че България е влязла в Европейския съюз с проблеми с месото и недостиг.„През 90-те години се ликвидира изцяло българското животновъдство. Българското месо отива изключително за свежа консумация”, посочи той.

По въпроса с растящите цени на хранителните продукти, Вълев подчерта: “Няма как някой да задължи търговците на дребно на какви цени да продават. Трябва да се появят и повече малки магазини, които да конкурират големите вериги”.

Предстоят проверки от крайната цена на храните по магазините назад по веригата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай