Четвъртък,

Има ли драма? Нивата на мръсния въздух в София

От: Редактор -
Има ли драма? Нивата на мръсния въздух в София
A
A
A

Пет пъти над нормата са нивата на фините прахови частици, отчетени от измервателната станция в квартал "Надежда" в София през изминалата нощ. С по-мръсен въздух се събудиха и жителите на Русе. А за да установят причините в столицата, инспектори засилиха проверките по строителни обекти и автосервизи, съобщава "Нова телевизия".

Експертите обясняват, че стойността на фините прахови частици в столичния квартал "Надежда" от тази нощ – над 250 микрограма, не бивало да се сравнява с нормата от 50 микрограма – тъй като втората се пресмята на 24-часова база. Среднодневните пикове от началото на годината се оказват доста по-ниски.

„Максимално измерената стойност е някъде около 80 микрограма за кубичен метър”, посочи Тодорка Петкова, гл. експерт в Изпълнителната агенция по околна среда.

За да добием представа колко ще е днешната среднодневна стойност на фини прахови частици в станция „Надежда, проверяваме нивата половин денонощие сред пика. И се оказва, че са 10 пъти по-ниски. 1454 това е нормално, когато има благоприятни метеорологични условия за самопречистване на атмосферата

Със стойностите в сряда  София се нареди на 32-о място сред всички столици в света по критерий "мръсен въздух".  Ръст на фините прахови частици още от вторник отчитат и в Русе.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички