Проблем. Икономист с лоша прогноза за цените

Гарабед Минасян очаква поскъпване на живота

Проблем. Икономист с лоша прогноза за цените | StandartNews.com

Цените ще се вдигат. Тази прогноза направи проф. Гарабед Минасян, икономист.

Рекорден ръст от 9,6% на Брутния вътрешен продукт през второто тримесечие на годината. Това сочат данни на Националния статистически институт.

"Преди да кажем, че този ръст е впечатляващ, трябва да погледнем през предходната година по какъв начин са се движили нещата. Миналата година спадът на БВП е също впечатляващ.

От второто тримесечие на 2020 г. имаме 4 поредни тримесечия спад на БВП. Второто тримесечие е с 8,5%, а третото и четвъртото спадат с по около 5%. През първото тримесечие на тази година също имаме спад на БВП с 0,5%.

Има определена специфика на тази криза, която сега изживяваме", заяви Минасян в ефира на "България сутрин"..

Той посочи, че активите са тук - ресторантите, хотелите, стадионите, концертните зали - всичко е тук, но те се посещават поради спецификата на Ковид-19.

 "За разлика от 2008 г., когато имахме обезценяване на стойности и относително обедняване, възстановяването беше много трудно. Сега имаме спад поради ограничение на потреблението.

В момента, в който се почувства облекчаване на здравословното състояние, ситуацията ще се нормализира. Колкото по-надолу спадаме, толкова и възстановяването ще бъде високо", подчерта проф. Минасян пред Bulgaria ON AIR.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай