Четвъртък,

Игнажден е. Ето какво не трябва да се прави, за да е добра годината

От: Стандарт -
Игнажден е. Ето какво не трябва да се прави, за да е добра годината
A
A
A

Православната църква почита на 20 декември свети Игнатий, известен като Богоносец, тъй като е казвал, че носи Бог в сърцето си. Днес се празнува Игнажден и според  християнската традиция се смята, че на този ден започват родилните мъки на Богородица.

Може би няма друг празник, който да е свързан с толкова поверия и ритуали. Едно от поверията е, че на този ден не трябва да се дава нищо назаем, за да се запази плодородието в семейството.

От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден, се гадае каква ще бъде следващата година.

Ако е добър човек - чака ни добра и успешна година.

Интересен обичай има в някои части на страната – полазникът или първият, влязъл в дома, сяда и „мъти” пред огнището върху слама и съчки, които сам е донесъл. Идеята на този обред е двойна – да мътят квачките през годината и да дойдат момци, които да вземат момите. Ако първият влязъл в дома е домашно животно - посрещат го с признателност и присъствието му се смята за добра предзнаменование.

Ако в дома ви влезе бременна жена или жена с малки деца, животът ви ще е повече от хубав. Вярва се, че ако на Игнажден срещнем циганин, цяла година ще сме щастливи.

В Родопите Игнажден се нарича и “хайвански празник”. „Хайванчета” наричат домашните впрегатни животни. Поради това на този ден добитъкът не се впряга, за да е здрав и силен през идната година.

Традицията повелява на Игнажден да не се работи, като това се отнася най-вече за младите жени, които не са раждали. Ако днес си почиват, раждането им ще е по-леко.

Не изнасяме нищо от къщи днес – най-вече сол и огън, за да не излязат от дома сполуката, късметът и берекетът.

Не даваме и не взимаме нищо назаем.

Не се пере, за да не се настани в дома ни болест. Не се вари боб, за да не бие градушка.

Ако времето е ясно, през април ще има суша. Ако е облачно, чака ни успешна и обилна година.

 

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички