И тройният убиец Хюриет избяга под носа на Темида

И тройният убиец Хюриет избяга под носа на Темида | StandartNews.com

Родителите на смазаните на пътя студенти предупредиха, че Сюлейманов ще се скрие

Фарс, граничещ с абсурда, нарекоха случващото се около изчезването на убиеца на плевенските студенти зачернените им родители. 30-годишният Хюриет Сюлейманов, който с джип "БМВ" размаза кола с четирима младежи в тяхното платно на 5 май, м. г. край Луковит, и погуби трима от тях, очаквано не се яви на делото в Ловеч.

Безработният шофьор убиец до този момент има 12 присъди и въпреки това бе пуснат под домашен арест. А родното т. нар. правосъдие не се вслуша във воплите на родителите, че циганинът ще се спаси от възмездие при негови роднини в Германия. Подобно на подсъдимите за убийството на Стоян Балтов, подобно на братя Галеви, е духнал зад граница преди процеса, смятат близките на загиналите деца Цветелина Таслакова, Владислав Горанов и Николай Менков.

"Бях сигурна, че ще избяга и няма да се яви на делото. Крайно време е прокуратурата и полицията да се заинтересуват как през 2009 г. г. той опитал да сгази двама полицаи на бензиностанция. Oтново бил без книжка. Но е осъден за... хулиганство тогава. В друга държава щяха да го застрелят на място", смята Валя Таслакова, майка на Цвети. "Кой прокурор му внесе това дело? Този прокурор е позволил на Хюриет, вместо да лежи за опит на убийство на длъжностни лица, да си изтърпи присъдата и да излезе", каза майката.

Последното известно местонахождение на Сюлейманов е домът на родителите му в село Сеслав, община Кубрат, където трябваше да стои под домашен арест. Адвокатът му Владимир Маринов от две седмици не контактувал с него. Той твърди, че подсъдимият уж всяка вечер бил проверяван там от полицията. Имало документи в делото. От полицията в Разград съобщиха, че Сюлейманов бил редовно призован и лично получил призовката си на 17 декември м. г. Заминал за София, по думите на майка му.

Фарсът продължава няколко месеца

От 14 до 19 януари никой не е ходил да види дали този човек е в дома му, каза Галя Горанова, която също е адвокат и е майка на Влади. Иван Гюмишев, момчето, оцеляло в помляното "Рено", не скри разочарованието си от случващото се.

Виновникът за касапницата край Луковит бе пуснат от съда да чака процеса под домашен арест напук на протестите на наблюдаващия прокурор Валентин Вълков от Ловеч. Хюриет седя два месеца задържан с постоянна мярка за неотклонение. Следващото заседание в Ловеч трябва да се състои на 23 февруари, ако случайно Хюриет бъде намерен. Чак след всичко това той е обявен за общодържавно издирване, а мярката му е променена в задържане под стража.
Той предизвика трагедията с челен удар, седейки за пореден път зад волана, без да има шофьорска правоспособност.

Но пък има наглостта

да каже по телевизията: "Книжка кола не кара"

Непосредствено след сблъсъка Сюлейманов се опитал да избяга и да прехвърли вината на гаджето си, което се возело до него. Шофьорът убиец избягал от местопроизшествието. Полицията го открила в циганска къща в близко село, където се укривал. Оказа съпротива при задържането.
Освен десетките присъди, половината от които са за кражби, Хюриет Сюлейманов има 93 криминални регистрации. Твърди, че се занимавал с търговия със скрап, но според запознати бил замесен в сводничество. Говори се още, че

по изборите купувал гласове

Тези обстоятелства очевидно не притесниха магистратите, които го освободиха от ареста.
Загиналите Влади и Цветелина отивали в столицата да държат изпит по конституционно право. Те бяха студенти в Нов български университет, родителите им са юристи. Другата жертва - Николай, е дете на плевенски бизнесмен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай