И държавни болници горят с лимитите

И държавни болници горят с лимитите | StandartNews.com

Ако НЗОК откаже да плати, ще трябва да търсят парите си в съда

Близо 65 млн. лева се очаква да стане надлимитната дейност на болниците до края на годината. Сметката бе направена от Българския лекарски съюз (БЛС) на база парите, които клиниките са заработили над твърдите си бюджети за март-юли - общо 31.8 млн. лв. Надлимитна дейност е имало винаги, за първи път тази година обаче здравната каса отказва да им я плати. Според министър Петър Москов проблем няма. Той неведнъж заяви, че щом държавните клиники могат да се вместват в бюджетите си, това трябва да правят и частните. Данните на НЗОК обаче сочат, че надлимитна дейност генерират всякакви болници.

Най-голяма част от надлимитните средства, които касата няма право да плати, са в София. Те възлизат на 11 млн. лв. за три месеца, или на 1/3 от целия преразход на болниците. Това е съвсем очаквано, тъй като в столицата се лекуват най-много хора и има най-много клиники в страната - 83. Също така горе-долу 1/3 от планувания бюджет на касата за болници (1.5 млрд. лв.) е този на столичната - 447 млн. лв. С най-големи преразходи в София и страната действително са частни болници, но средства се дължат и на немалко държавни и общински. Най-много пари засега касата има да дава на една от най-големите клиники в столицата "Токуда" (2.1 млн. лв.). След това се нарежда "Софиямед" с 1.7 млн. лв., а на трето място е "Александровска" с 1.39 млн. лв. Почти 1 млн. за 3 месеца чака и МВР-болница, ВМА - 342 хил. лв., а ИСУЛ и УМБАЛ "Св. Иван Рилски" - по половин милион. Учудващо, на нула, са други големи държавни болници като "Пирогов" и "Св. Анна". Най-вероятно това е следствие на предупреждението на здравния министър, че

ще сменя директори, ако се противят

и не се вместват във финансовите си рамки. На нула обаче са и някои други частни болници като "Доверие" и "Св. Богородица".

Пловдив е следващият град по размер на надлимитните средства. Там касата не може да плати за 3 месеца 5.9 млн. лв. за 45 болници. И тук най-много средства се дължат на частни клиники - "Здраве" - 1.4 млн. лв., УМБАЛ "Каспела" - 649 хил., МБАЛ "Мед Лайн" - 425 хил., "Централ онко хоспитал" - 471 хил. и т.н. Надлимитна дейност обаче имат и държавните болници - УМБАЛ "Св. Георги" - 94 хил., МБАЛ Пловдив - 70 хил.

Картината в цялата страна е аналогична. Най-вероятно разликата в поведението на болниците произтича от мениджърското решение - едните не разчитат държавата да плати надлимитната дейност, а другите се надяват на отмяна на лимитите. Доказателство за това са и призивите от страна на двете болнични асоциации и БЛС към премиера Бойко Борисов да се махнат финансовите ограничения. Ако това не стане, клиниките имат и трети вариант - да съдят здравната каса. Практиката досега е показала, че делата се печелят от болниците. Проблем при започването на делата обаче е голямата гаранция, която трябва да се внесе, както и дългото разтакаване във времето.

Един интересен щрих в надлимитната дейност е, че немалка част от нея е на болници за рехабилитация, където по-трудно може да има спешни случаи, които не търпят отлагане. Това пък

буди подoзрения за злоупотреби

Затова повечето държавни и частни болници призовават касата да им плати, след като направи нужните проверки. Повишаването на контрола над клиниките е и единственият разумен вариант, за да не се пилеят на вятъра парите на обществото. Защото така и пациентите ще са сигурни, че могат да получат лечение, когато им е нужно, както и където поискат. За съжаление засега не е сигурно, че това ще се случи догодина. Заявките нa здравното министерство са лимитите да останат.

ЦИФРИТЕ

Във Варна
са отличници

Общо 31.8 млн. лв. са парите на болниците над лимитите им за периода март-юли 2015 г. А от най-големите области, оказва се, Варна е отличник по финансова дисциплина.

Област          Пари

Благоевград 1.3 млн. лв.

Бургас 1.49 млн.

Варна 663 хил.

Велико Търново 273 хил.

Видин 53 хил.

Враца 207 хил.

Габрово 235 хил.

Добрич 374 хил.

Кърджали 242 хил.

Кюстендил 361 хил.

Ловеч 76 хил.

Монтана 137 хил.

Пазарджик 673 хил.

Перник 244 хил.

Плевен 875 хил.

Пловдив 5.9 млн.

Разград 382 хил.

Русе 1.8 млн.

Силистра 64 хил.

Сливен 214 хил.

Смолян 414 хил.

София-град 11 млн.

София област 996 хил.

Стара Загора 2.59 млн.

Търговище 57 хил.

Хасково 436 хил.

Шумен 22 хил.

Ямбол 54 хил.

Общо 31.8 млн.

(Източник: НЗОК)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай