И да напусна България, ще е с билет за връщане

И да напусна България, ще е с билет за връщане | StandartNews.com

Надпреварата за млад медик вече тече с пълна сила. "Стандарт" събира предложенията за най-добрите лекари до 40 г. у нас. Както и за болничните мениджъри, които им дават шанс да се развиват в България. Тримата първенци сред лекарите ще получат 1-годишни стипендии в размер на 400 лв. месечно. Инициативата е част от кампанията "Млад медик" на в. "Стандарт", която се провежда заедно с Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС) и Дарик радио. Критериите, по които ще се оценяват кандидатите, са разработени съвместно с БЛС и Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" и можете да ги видите на сайта ни - www.standartnews.com. Всички номинации пращайте на електронния адрес: [email protected]. Крайният срок е 15 август. Очакваме ги!

ВИЗИТКА

Д-р Петър Чипев е на 27 г., неженен. През 2012 г. завършва медицина с отличие в МУ-София. През 2013 г. започва специализация по пневмология и фтизиатрия във Военномедицинска академия-София. Паралелно с това работи като сомнолог в Център за белодробни болести и медицина на съня InSpiro, преди това е трупал опит и в Лабораторията за изследване на съня в ДКЦ "Д-р И. С. Грийнберг"-Младост. Д-р Чипев има сертификат за "европейски сомнолог, специалист по медицина на съня".

Автор е на 8 публикации в български списания (МедикАрт, GPnews, InSpiro, Topmedica) и на глава в ръководството "ХОББ - в търсене на идентичност". Д-р Чипев е изнасял 3 презентации на научни медицински форуми и има препоръки от проф. Коста Костов и д-р Милена Енчева.

- Д-р Чипев, защо избрахте да учите медицина?
- Не мога да си представя да уча или работя нещо различно от медицина. Не мисля, че когато съм избирал какво да уча, съм имал реалистична представа за това коя специалност какво представлява наистина. Просто извадих късмет, че се захванах с това, което сега възприемам като свое призвание.
- Какво ви накара да се ориентирате към специалността?
- Винаги съм имал интерес към вътрешните болести, защото в тази специалност лекарят трябва да има задълбочени познания в много медицински дисциплини и да мисли логично, за да взема най-правилните решения за пациента. По респираторната медицина ме запалиха колегите от клиниката по белодробни болести на ВМА, които ми я показаха в истинската й светлина. По медицината на съня се запалих сам.
- Вярвате ли в Хипократовата клетва? Има ли място за нея? Кой е най-важният й принцип?
- Вярвам в Хипократовата клетва и смятам, че тя има сантиментално значение за нас, лекарите. Вярвам също, че ако човек не е възпитал в себе си принципите, които тя проповядва, клетвата няма да го застави да ги внедри в практиката си. Най-важното, на което учи Хипократовата клетва, е

да обичаме пациента и неговото здраве

- Кои са най-важните ви професионални принципи?
- Любов към пациентите и здравето им; стремеж към добра практика, която да е съобразена със световните стандарти и да работи в услуга на здравето на пациентите; компетентност, информативност и емпатично отношение към пациента...
- Какво мислите за здравната система? Дава ли достатъчно възможности?
- Мисля, че здравната система в България ощетява както пациентите, така и лекарската практика. Клиничните пътеки осакатяват не само грижата за болните, но също медицината и обучението на младите лекари.
- Смятате ли да останете в България? Защо?
- Смятам да работя в България, ако условията ми позволяват да го правя, съгласно с професионалните си принципи. Дори да потърся някой ден работа извън България, то със сигурност ще е за кратък период от време и задължително ще включва билет за връщане. Мечтая някой ден да мога да се върна в малкия град, от който започнах житейския си път, и в който моят баща е практикувал и практикува цял живот, и да създам там добра медицинска практика, съобразена със световните стандарти и тенденции. Защото се чувствам българин и всичко скъпо ми е в България.
- Кои са основните пречки пред младите лекари у нас?
- Недостигът на добри и вдъхновяващи ментори, отворени към обучението и работата с млади лекари; невъзможност за добра клинична практика, съобразена със световните стандарти, поради ограниченията на здравната система.
- Какво искате да промените в здравната система?
- Може би е необходимо здравната система да се съобразява повече с индивидуалните нужди на всеки пациент, а не да финансира единствено диагностиката и лечението по неговата клинична пътека. В нея съществуват "удобни" порочни практики, които не й позволяват да реализира пълния си потенциал.
- Какво бихте казали на хората, от които зависят промените?
- Нямам доверие на хората, от които зависят промените, и не виждам смисъл да им казвам нещо. На България трябват млади хора, които да поемат властта и да се заемат с реформите.
- А на пациентите?
- На пациентите бих казал да не губят надеждата си за здраве и дълъг живот, да не губят вярата си в настоящето и бъдещето на българската медицина, да се грижат за здравето си и да изпълняват препоръките на лекарите, на които вярват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай