И Брюксел сит, и нивите цели

И Брюксел сит, и нивите цели | StandartNews.com

Възможни санкции от страна на ЕС, удар по имиджа на страната и спад на инвеститорското доверие - това очаква България след решението й да удължи забраната за продажба на земя на чужденци, смятат европейски анализатори.
Заплахата от санкции идва от самата Еврокомисия - Шантал Хюз, говорителка на еврокомисаря за вътрешния пазар Мишел Барние, коментира, че "Комисията ще оцени съвместимостта на този правен акт и както винаги си запазва правото да започне процедура срещу България". Според Хюз приетият мораториум би означавал много сериозно ограничаване на принципа за свободното движение на капитали, а и е твърде вероятно той да е в противоречие със задълженията на България към ЕС. При това проблемите за България не приключват в Брюксел. Анализаторите от мозъчния тръст IHS очакват законът да бъде отменен, въпреки че според тях мораториумът всъщност не променя статуквото, при което чуждестранни инвеститори използват вратичка в закона и чрез създаване на българска фирма се сдобиват с възможността да закупят земя в България.

Решението на българския парламент обаче ще има две основни последствия, коментират от IHS: загуба на престиж пред европейските институции, които - нека не забравяме - са отговорни за отпускането на значителни финансови средства за страната, както и ново фокусиране върху нестабилната политическа обстановка, което от своя страна влошава бизнес средата в България.

Жолт Дарваш, политически анализатор в брюкселския аналитичен център "Брюгел", е на мнение, че удължаването на забраната за купуване на земя от чужденци "може да доведе до санкции и дори до дела в Съда на Европейския съюз в Люксембург, като на България може да й се наложи да плаща компенсации".

По-рано този месец Европейската комисия отхвърли предложен от Румъния проект за поетапна либерализация на продажбата на земя на чужденци. Подобно на България, придобиването на земя се превърна в гореща тема в Румъния, където през миналата година закупената от чужденци земя е била с 10 на сто повече, отколкото през предходната година. Според Дарваш, желанието на страни като България, Румъния, Унгария, Полша и Словения да удължат забраната е разбираемо предвид ниската цена на земята в сравнение със Западна Европа. Нещо повече: "ако се вгледате в страни като Австрия или Франция, чужденците там са свободни да купуват земя, не съществуват законови ограничения, но условията за покупка на земя са много по-благоприятни за местните купувачи", посочва анализаторът.

Нещо подобно се случва и в Унгария, казва по-нататък Дарваш. През юни унгарският парламент прие закон, който макар да не забранява на чужденците да купуват земя в страната, "налага такива условия, че те фактически не са в състояние да я закупят", казва експертът. Новият закон, прокаран в унгарския парламент от правителството на Виктор Орбан, ограничава собствеността на земята върху професионални земеделски производители, които са живели и работили в Унгария в продължение на поне три години. Ето защо, според Дарваш, България би могла да последва примера на Австрия, Франция и Унгария и да въведе условия, които облагодетелстват местните купувачи на земя, без това да е в противоречие с европейските норми. Всичко останало, предупреждава анализаторът, може само да създаде проблеми на България и да изостри и без това трудните й отношения с Европейския съюз.

Коментар на Дойче Веле

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай