И бежанците наляха масло в огъня за Шенген

Не трябва да ни слагат в един кюп с Румъния, казва Илия Илиев, лидер на ДРОМ

И бежанците наляха масло в огъня за Шенген | StandartNews.com

- Г-н Илиев, изненада ли ви изказването на председателя на ЕК Жозе Барозу, че България и Румъния не са готови да влязат в Шенген през 2014г.?

- Да. Изненадан съм, защото нагласата беше такава, че ще станем член на шенгенското пространство догодина. Не знам доколко това изказване на председателя е окончателно. Според мен правителството и най-вече външният министър би трябвало по-категорично и смело да заеме позиция и в защита на нашата страна.

- Барозу обвързва проблемите ни с ромските имигранити. Това ли е основната причина за червения картон?

- Той не го казва категорично, но е ясно, че несправянето с ромската имиграция и най-вече нахлуването на бежанци в България е наляло допълнително масло в огъня. Защото така или иначе България се оказва врата на бежанците към ЕС и това става повод за притеснение.

- Как гледате на опасненията на Германия и Франция, че има опасност да източим социалните им системи?

- Не мисля, че са основателни. Защото като цяло голяма част от имигрантите, които отиват там са пътуващи хора. А само хора с трайно настаняване могат да се интегрират в социалната система и да ползват социални помощи. Нашите гурбетчии и строителни са с по-временно присъствие и в различни територии в Европа. Те не представляват толкова голям проблем за социалната система на Европа. Факт е, обаче, че притестенията на ЕК са свързани с имигрантите. Затова настояваме за незабавно насърчаване на програмите за трудова заетост и повече прозрачност в тях, с цел създаване на повече работна ръка в България. По този начин ще се намали миграцията на младите, което със сигурност, ще създаде условия, за безпроблемното ни влизане в Шенгенското пространство.

- Как да се справим с бежанската вълна?

- Бежанците са проблем, както за националната сигурност, така и за тази на Европа. Затова апелираме на българското правителство да иска максимална защита от ЕС. Трябва да се направи максимално добра картотека на всички хора, които влизат в България. Да бъдат много добре контролирани от нашите служби. Необходимо е да се намери финансиране и границата с Турция да бъда обезопасена. Без сериозно заграждение няма как да спрем влизането на бежанци. Нашите изчистления позакзват, че за 25 млн. евро може да се защити целия периметър.

- На какво се дължи факта, ЕК винаги ни разглежда в тандем с Румъния?

- Това е един наследен проблем. Трябва да имаме достатъчно добро самочувстмие и да отстояваме нашите позиции. Румъния има много по-негативен образ, по-сериозно присъствие на емигранти в ЕС. Те имат около 2 млн. роми, ние по-малко от 1 млн. Така, че при тях е необходимо много повече време да се интегрират. Затова можем да сме крачка пред тях. Но българските политици трябва да се преборят и да могат да ни отделят от общия знаменател.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай