И зиме, и лете:Добре дошли в Банско!

Спорт, уникална кухня, исторически и природни забележителности привличат туристи в градчето под връх Тодорка

И зиме, и лете:Добре дошли в Банско! | StandartNews.com
  • "Вратата към бг Алпите" е най-добрата целогодишна дестинация на 2021 г.
  • Спорт, уникална кухня, исторически и природни забележителности привличат туристи в градчето под връх Тодорка

Зимният сезон 2021/2022 ще бъде официално открит на 18 декември. Всички курорти у нас се подготвят да посрещнат своите гости с различни атракции, но при спазване на строги мерки за сигурност във връзка с епидемичната обстановка. Един от тях - Банско, е не само сред най-добрите ски курорти на Балканите, но и привлекателна дестинация през цялата година, съобщават от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Банско е магическа симбиоза между история, традиции, култура. Старинната архитектура, автентичният фолклор, съхранените традиции и обичаи, специфичната кухня, невероятният хумор и богатата словесност, които отличават градчето под връх Тодорка, са своеобразен символ на българщината.Община Банско е в най-красивата част от величествената Пирин планина, части от Разложката котловина, от живописния пролом Момина клисура и Дъбрашкия дял на Родопите.Там туристите имат възможност да практикуват разнообразни спортове през цялата година - ски алпийски дисциплини, ски бягане, биатлон, сноуборд, ледена пързалка, моторни шейни, АТВ турове, спа туризъм, пешеходни турове, любителски и спортен риболов, международен ловен туризъм, планинско колоездене, пейнтбол, конна езда, оф роуд преходи, рафтинг и каякинг, скално катерене, излети с каруци и фолклорен пикник и др.

История

Сред музеите и изложбите, които можете да посетите докато сте в Банско, са къща музей „Никола Вапцаров”, къща музей „Неофит Рилски”, музей „Велянова къща”, постоянна изложба на Банската иконописна школа, Духовно-исторически център „Св.Паисий Хилендарски”, историко-етнографски комплекс „Радонова къща”, историко-етнографска експозиция -Добринище.Крепостта от археологически комплекс „Свети Никола” е била с важно стратегическо значение за региона между 3-ти и 17-ти век. Днес освен твърдината, можете да разгледате и раннохристиянска базилика с прилежащия към нея некропол.Крепостта „Ситан кале“ отдавна се е превърнала в един от символите на древната и белязана от достолепие история на града. По стратегическото си значение тя е била една от най-големите и най-важните по течението на река Места от античността до късното средновековие.

Кухня

Оригинална и разнообразна, банската кухня е известна с вкусните си ястия, уникалните домашно приготвени колбаси и мезета. Най-характерни са капама, чомлек, катино мезе, бански старец, бански суджук и кървавица, които се сервират във всички механи и ресторанти на територията на общината. Местната кухня, основаваща се на стари рецепти и домашно произведените продукти са една от най-често посочваните причини на туристите да изберат Банско.За да се запази уникалността на банските гозби и тяхното приготвяне, местни ресторантьори учредиха организация Задруга на банските механджии – „Уникално Банско”. Всички механи, членуващи в „Уникално Банско“, представят типичните бански ястия, пречупени през традицията в собствените им семейства.

Фестивали

Наричат Банско „Фестивалната перла на Балканите”. Един от утвърдените вече ежегодни фестивали е Банско Джаз Фестивал. Освен това там се провеждат Банско филм фест, Банско опера фест, Балетен фестивал, Пирински рок вечери, Културни вечери „Традиции и изкуство”, Дни на българското кино, Фолклорен фестивал, Лятна оперна вечер на открито, Банско номад фест, Панаир на занаятите, Седмица на ръчното и традиционно изкуство, Лятна филмомания под звездите, Кулинарен празник „Уникално Банско”, детски фестивал „Утринна звезда”, „Добринишко лято”, международен ултра маратон „Пирин Ултра”, състезания по планинско бягане и колоездене Пирин Рън, Three mountains hard enduro (състезание по екстремно каране на мотори), парад на ретро автомобили и др.

Зимна столица на Балканите

Банско е и сред най-добрите ски курорти не само в България, но и на Балканите. Избран е за Зимна столица на Балканите и е осемкратен носител на приза на Академията на световните ски награди за най-добър зимен курорт в България.Ултра модерната ски зона се отличава с широка гама от ски писти, предлага прекрасни условия за ски и чист сняг, заедно с различни приключенски зимни занимания и активности, като ски алпийски дисциплини, ски бягане, биатлон, сноуборд, нощно каране. За почитателите на екстремните зимни спортове е изграден Фън–парк. Има съоражения за Халф-пайп и парапланери. През деня или след залеза на слънцето всеки може да се разходи в планината с моторна шейна по специално обособените за това маршрути, показващи цялата красота и величие на зимен Пирин. В Банско през зимата отваря врати и втората по големина в България ледена пързалка.За да предоставят перфектни писти през зимния сезон работят 260 оръдия за производство на технологичен сняг, покриващи около 90 % от територията на ски центъра. Уникален 15 км ски път, подходящ за средно напреднали скиори и сноубордисти, покрит от машини за сняг и осветен, свързва най-голямата ски писта с града.Банско организира по перфектен начин повече от 10 старта за Световната купа по ски алпийски дисциплини и вече има изградено име като част от семейството на курортите, които са домакини на кръгове от Световната купа. И през 2021 г. Банско за пореден път прие стартове от Световната купа по ски алпийски дисциплини за мъже и беше домакин на Световно младежко първенство по алпийски ски.

Национален парк "Пирин" е в ЮНЕСКО

За летните месеци Бъндеришка поляна разполага с развлекателен комплекс, който включва стрелбище, игрище за футбол на малки вратички, мини голф, човешки джаги, батути и 400 метрова водна пързалка – най-дългата в Европа.Банско е общината, която включва в границите си най-големи територии от Национален парк „Пирин”, в това число 2 природни резервата, 1 защитена местност, 13 исторически места, 11 природни забележителности, 2 пещери, 3 водопада и 1 многовековно дърво – Байкушевата мура, които впечатляват хиляди туристи всяка година.Национален парк „Пирин” /40 356 ха/ e най-големият по големина български парк с национално и международно значение. Включен е в Списъка на националните паркове и резервати на ООН и в Списъка на обектите на ЮНЕСКО. По програмата на ЮНЕСКО „Човек и биосфера” паркът е обявен за биосферен резерват. Релефът на територията на Парка е с ясно подчертан алпийски характер, ваян от природата в течение на милиони години. В границите на общината се издигат 23 планински върха с височина над 2500 м, от които седем са дори над 2800 метра – факт, който недвусмислено показва защо Банско е известен като „Вратата към Българските Алпи”. В Пирин има 176 високопланински езера, известни сред любителите на природата като кристалните очи на Пирин. Те имат ледников произход и са разположени в алпийския дял на планината, най-привлекателни и посещавани са Окото, Хвойнати езера, Рибното, Попово, Тодорини езера, Василашки и други. Към настоящия момент маркираните пешеходни туристически маршрути в НП „Пирин” са над 20 на брой. Всеки от тях е с различна дължина и трудност, като на места маршрутите се пресичат и дават възможности за по-голямо разнообразие и планиране на преходи.

Добринище

Добринище е балнеолечебен курорт, разположен на 6 км източно от Банско, в полите на южен Пирин. Градът, заобиколен от три планини – Рила, Пирин и Родопите, е атрактивен както през зимата, така и през лятото. Развива се като курортно градче с национално значение, има 17 минерални извора с температура от 30 до 43 градуса. В Добринище има ски писти и двуседалков лифт. Ски зоната е с най-висока точка при хижа „Безбог” – 2240 м и най-ниска при хижа „Гоце Делчев” - 1412 м. Включва лифт с дължина 3200 м, два ски влека при начална станция, ски гардероб и ски училище. Има чудесни условия както за начинаещи скиори, така и за напреднали, а също и за сноубордисти.

Хотели

На гостите на Община Банско са на разположение от 5-звездни хотели с изискан интериор, до уютни фамилни хотели и къщи за гости. Хотелската база разполага с професионално оборудвани конферентни и семинарни зали с различен капацитет, което е добра възможност за бизнес туризъм. В курорта се предлагат спа и уелнес услуги от висок клас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай