И лъжица нямало да се вземе от Гигинския манастир

Игуменът на манастира разказа за съдбата на дареното от Цветан Василев и КТБ

И лъжица нямало да се вземе от Гигинския манастир | StandartNews.com

Нито една лъжица и вилица няма да вземе никой от Гигинския манастир, заяви отец Никанор, игумен на манастира, пред Нова телевизия.

Той призова да не се разпространяват фалшиви новини, а новината за продажбата на светата обител заради дълг от 300 000 лв. към КТБ той определи като фалшива и част от предизборната кампания, когато "се хвърля кал".

Манастирът продължава да дължи тези пари от кредит, който е усвоен два месеца преди фалита на КТБ. Парите изтекоха, не знам къде, посочи отец Никанор. Избрана е била фирма с добра строителна практика, но по думите му "покрай сухото, гори и мокрото". Обезпечението на кредита се предоставя от фирмата, а не от манастира, обясни Никанор.

След фалита на банката ремонтът е направен от друга фирма, като ремонтираното крило вече е дори се използва.

Отец Никанор отрече категорично да може манастирът да се продаде срещу дълг. Това е забранено от закон. Съгласно измененията и допълненията на Закона за вероизповеданията, действащи от 1 януари, молитвените храмове не подлежат на принудително изпълнение. Самите синдици на КТБ обаче имат пълното законово основание да отпишат дълга от баланса и кредиторът да продаде това свое задължение.

Манастирът стана известен покрай спонсорството на банкера Цветан Василев, подсъдим в момента по делото за фалита на КТБ.

Преди фалита на банката Василев беше изографисан в манастира в село Гигинци в качеството му на ктитор (спомоществувател) и епитроп (църковен настоятел, който се грижи за финансовите дела). Освен Василев беше изобразена и неговата съпруга.

Василев остава ктитор, защото такова е правилото в религията, обясни отец Никанор, като добави, че и дарителят на Хрельовата кула – Хрельо Драговол също е бил разбойник. Но неговото име остава във вековете като ктитор. „Не казвам, че Цветан Василев е разбойник“, бързо се поправи изпусналият репликата Никанор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай