Храмът на обречените

Храмът на обречените | StandartNews.com

Разпадът на управлението ражда хаос и комични ситуации

Всички щастливи коалиции, които идват на власт, си приличат. Всички коалиции, които падат от власт, са нещастни посвоему. Така класикът би перифразирал сентенцията си за семействата, ако имаше шанс да поседи в българския парламент през последните дни.

На Консултативния съвет по национална сигурност при президента във вторник лидерите на основните партии си стиснаха ръцете и обявиха, че са постигнали съгласие по "плавния преход" и започват консултации за определяне на датата на предсрочните избори, както и оставащите за приемане закони в Народното събрание и заключителните стъпки на кабинета "Орешарски". Ден по-късно седенката се разтури.

След като БСП и ДПС тръгнаха да отхвърлят президентското вето върху Закона за МВР, Бойко Борисов ритуално скъса споразумението и обяви "война" и "реваншизъм до дупка" на БСП, ДПС и "Атака". В отговор управляващите оттеглиха гласуването на закона, но вчера го внесоха отново и приеха окончателно. Това предизвика още една гневна тирада на Борисов, който попита: "За какво бяха консултациите при президента?

За Ицо Шпека от Коньовица ли?

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че ще бъдат "много екзистентни" и най-толерантни, когато тръгнат да обезглавяват цели министерства и да ги подменят със свои кадри. "Те с мекия ятаган, а ние с мекия кинжал", разсърди се той.

Минути след това сценката с Борисов бе забравена, тъй като коалиционните партньори БСП и ДПС се хванаха за гушите. Социалистите изпаднаха в шок, когато движението и ГЕРБ се опитаха да прокарат поправка в Наказателния кодекс, която отменя давността за престъпления, извършени по време на "възродителния процес". В отговор Янаки Стоилов поиска червените депутати да не подкрепят избора на ДПС кадъра Станислав Анастасов за екоминистър и да го отложат с един ден. Собствените му колеги бламираха идеята му, а Стоилов в отчаянието си хвърли оставка като зам.-шеф на групата. За да е пълен водевилът, ГЕРБ разсеяно пропуснаха възможността да отхвърлят кандидатурата на Анастасов и позволиха да мине ремонтът на отиващото си правителство.

По този начин парламентът и в последните си дни пропуска историческия шанс да си върне поне частичка от изгубеното доверие на народа. Самоцелното тактическо надиграване, в което са въвлечени големите партии, ги води към хаос и комични ситуации.

Ако случайно съберат кворум, в началото на деня обикновено сблъсъкът е по линията ГЕРБ срещу БСП-ДПС-"Атака". На втория час обаче партиите на Доган и Станишев се сдърпват и се налага хората на Борисов да вземат обикновено страната на движението. На третия час "Атака" вече настоява да събори правителството, но пък парламентарната опозиция започва да се ослушва. На четвъртия караницата задължително се пренася при мандатоносителя БСП, чиито депутати почват да се ругаят на висок глас по стаи и кулоари.

Единственото хубаво е, че агонията на настоящото статукво трябва да свърши до средата на август, освен ако управляващите партии не забравят постигнатото на КСНС споразумение. По всичко личи, че разпадът на коалицията и напреженията по върховете на властта са напълно необратими и нищичко не е в състояние да сдобри БСП и ДПС. В същото време лупингите на Бойко Борисов, стигащи понякога до ярко подпиране на властта, са на път да му изиграят лоша шега, представяйки го като въжеиграч, който е неспособен на последователни действия. След красивите приказки за диалог и съгласие всичко пак си остана постарому. Лидерите, които престъпват думата си на всяка крачка и се ритат по кокалчетата по всеки повод, очевидно разчитат на слабата памет на избирателите си. Наесен ще разберем дали не са се объркали в сметките си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай